FIOD: banden met misdaad; Actie tegen geldkantoren in Amsterdam

PAG.3 PRAKTIJKEN

AMSTERDAM, 19 OKT. Zevenendertig geldwisselkantoren in Amsterdam onderhouden rechtstreeks banden met misdaadorganisaties. Dit blijkt uit een vertrouwelijk rapport van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD).

In een gezamenlijke actie van de FIOD en de Amsterdamse politie zijn gistermiddag invallen gedaan in vijf wisselkantoren in het centrum van Amsterdam, waarbij 31 mensen zijn gearresteerd, van wie 29 met de Israelische nationaliteit. Er is beslag gelegd op de administratie en grote sommen geld. “Pas in de loop van de avond weten we om hoeveel het gaat. We zijn het nog aan het tellen”, aldus hoofdinspecteur G. van Hoeven, die de operatie leidde, vanmorgen.

De vijf kantoren behoorden toe aan een wijdvertakte Israelische criminele organisatie. De Amsterdamse geldinstellingen werden gebruikt voor het witwassen van crimineel verdiend geld en het financieren van drugstransporten. De FIOD schat dat via deze kantoren in totaal een half miljard gulden is gewisseld, waarvan 250 miljoen alleen al dit jaar. “Met deze actie hebben we een belangrijke slagader van deze misdaadfamilie doorgesneden”, aldus commissaris B. Welten van de Amsterdamse politie.

De Amsterdamse politie uitte vanmorgen een noodkreet aan het adres van het kabinet om op zeer korte termijn met maatregelen te komen die de wildgroei van wisselkantoren in het centrum van Amsterdam aan banden leggen. “Er moet echt heel snel iets gebeuren. Zo niet, dan wordt de basis gelegd voor een verdere ondermijning van de samenleving.”

Volgens Welten vormen de wisselkantoren een belangrijke schakel in een gevaarlijk proces waarbij de georganiseerde misdaad zich meer en meer een weg baant naar de "bovenwereld'. Uit het vertrouwelijke rapport van de FIOD blijkt dat de 37 wisselkantoren in handen zijn van zeven buitenlandse misdaadorganisaties. Volgens Welten zou met drie tot vier wisselkantoren de toeristische behoefte om geld te wisselen in Amsterdam meer dan verzadigd zijn. Op dit moment zijn er in Amsterdam in totaal 106 wisselkantoren, waarvan 90 alleen al op het korte traject tussen het Leidseplein en het Centraal Station. Volgens Welten gaan er in deze kantoren, die vaak in een pizzeria of een koffieshop gevestigd zijn, jaarlijks “enkele miljarden” guldens over de toonbank.

Geldwisselkantoren zijn niet gebonden aan vestigingseisen. Ook staan ze niet - zoals de banken - onder toezicht van De Nederlandsche Bank. Het melden van verdachte geldtransacties aan justitie, zoals is voorgesteld in wettelijke maatregelen, is volgens de Amsterdamse politie niet genoeg. “De bedrijfsvoering moet onder strenge controle van De Nederlandsche Bank worden gebracht en er moet een vestigingsbeleid komen”, zo wil de Amsterdamse politie.

    • Marjon van Royen
    • Hans Moll