Elektronisch overspel

Wired 1.4, Sept-okt. 120 blz.$4.95. 544 Second Street, San Francisco CA 94107-1427 USA

Tweehónderdduizend exemplaren per nummer voor een net gestart tijdschrift? Volop advertenties, de meeste over twee pagina's? Wired is in de eerste plaats een Amerikaans, en bovendien een computertijdschrift. Oprichter en hoofdredakteur Louis Rossetto wilde een opvolger voor het tijdschrift Electric Word dat hij maakte toen hij in de jaren tachtig in Amsterdam woonde, een papieren bewijs dat computertechnologie tegenwoordig net zo belangrijk is als rock 'n' roll vroeger: "het meest creatieve, opstandige, het snelste en hipste onderdeel van de Westerse cultuur.'

De computer als een manier van leven. Vandaar de scheutigheid van de adverteerders - meest elektronica - en vandaar een serie Japanse medewerkers, een aparte "Online Director' en een brievenrubriek per elektronische post, E-mail.

Hoewel er bepaald niet minder vrouwen aan Wired meewerken dan aan meer doorsnee bladen werd in een vorig nummer toch de noodkreet "But where are the women?' geslaakt. Volgens een briefschrijfster zijn er vooral vrouwelijke instructeurs nodig: “From my experience, the guys aren't trying to shut us out - I say this as a feminist with a first-rate active shit-detector - but it seems to take women telling other women that computers, technology, and science are okay”.

Toegegeven, voor een lezer die niet aangesloten is op allerlei netwerken of tenminste enig computerhobbyisme kent is Wired flink schrikken. Maar het tijdschrift is uiteindelijk gefixeerd op de mens achter de machine, mensen met de meest uiteenlopende verdere interesses. Politici, journalisten, homo's, milieuactivisten, knowbots, woninginrichters (een antenne in een vloerkleed of luidsprekers in rots-vorm), reizigers (cyberpunkauteur William Gibson met een prachtig verslag uit Singapore), virtual reality filmmakers, muziekluisteraars, neuronauten, en - lezers. Michael Crichton van het boek Jurassic Park analyseert de massamedia als de uitstervende soort van morgen. Paulina Borsook schreef "Love Over the Wires', een vlot verhaal over elektronisch overspel. Een vrij vluchtige ontmoeting leidt tot de uitwisseling van fantastische, hitsige en openhartige liefdesbrieven vol overgave, praktische gegevens, véél schrijversnamen en prettige gesprekken per computer tussen twee al gebonden mensen. "Let me not to the marriage of true minds admit impediments' - als de geciteerde Shakespeare eens in de toekomst had kunnen kijken.

    • Margot Engelen