"DJ Stern is een eng ventje'

Howard Stern: Private Parts. Simon & Schuster, 446 blz. Prijs 23 dollar

NEW YORK, 19 OKT. Marc (25) staat al sinds 6 uur 's ochtends op Broadway in de rij te wachten. Hij heeft een exemplaar bij zich van Private Parts van shockjock Howard Stern, die vijf minuten eerder onder luid gejuich is gearriveerd bij boekhandel WaldenBooks. Stern is precies om half een begonnen met signeren terwijl buiten een brullende menigte fans staat.

“Vorige week donderdag was ik er ook bij”, vertelt Marc, “maar toen werd ik op een gegeven moment bijna doodgedrukt. Ik ben toen uit het gedrang gegaan en later kon ik niet meer terug.” Stern tekende zijn boek een paar dagen geleden bij Barnes & Noble op Fifth Avenue, dat een uur lang geblokkeerd was vanwege de enorme belangstelling. Marc heeft nu maar een man of honderd voor zich dus het wachten is niet voor niets geweest.

Howard Stern (39) is een discjockey die alleen maar praat, elke ochtend, vijf dagen in de week, van 6 tot ongeveer half 11. Zijn talkshow is het populairste radioprogramma in New York, Los Angeles en Philadelphia. Zijn programma wordt in zeventien andere grote steden ook uitgezonden. Stern wordt door de een aanbeden en door de ander uitgekotst. Hij is rad van tong, gevat, vulgair en 2 meter lang. Hij heeft een vrouwelijke radiopartner, Robin Quivers, en om hem heen lopen een aantal secondanten zoals "Boy' Gary en "Stuttering John' die voortdurend worden afgezeken.

Stern, die ook regelmatig op televisie te zien is, heeft een eigen imperiumpje opgebouwd en is vele malen miljonair. De publikatie van zijn literaire debuut Private Parts is niet onopgemerkt gebleven. Zijn uitgever, het respectabele Simon & Schuster, heeft een eerste oplage van maar liefst 750.000 exemplaren laten drukken. Het boek kwam eind vorige week uit, maar nu al staat vast dat het komende zondag nummer 1 op de New York Times bestsellerlijst staat.

Volgens de Newyorkse politie zijn ongeveer 9.000 man op komen dagen om Stern met eigen ogen te zien. De trottoirs bij WaldenBooks op Broadway in de omgeving van Wall Street zijn afgezet en er lopen ongeveer honderdvijftig agenten met getrokken wapenstok langs de afzettingen. “Niemand had vorige week aan zien komen dat het zo'n chaos zou worden,” zegt dienstdoend agent MacNamee. “Nu loopt het allemaal goed.”

Er staat een rij van meer dan een kilometer en hoewel het signeren is aangekondigd van half één tot twee gaat om precies één uur een potige medewerker van WaldenBooks achter in de rij staan. Op het sandwich-bord dat hij om heeft staat: DIT IS HET EIND VAN DE RIJ. Een andere medewerker stuurt iedereen die nog achter de sandwichman gaat staan weg.

Er wordt gebruld en sommige fans in de rij hebben spandoeken bij zich. “Howard moet burgemeester worden!” proclameert iemand. Een andere fan houdt een bord omhoog met de tekst: “Laat je tieten zien!” De tekst is geheel in de geest van Stern. Te pas en te onpas vraagt hij dames die hij aan de telefoon heeft wat ze aan hebben, of ze naaktfoto's willen zien en wat hun maat bh is.

“Howard Stern is gek op vrouwen”, zegt een meisje uit Newark, New Jersey. Ze heeft maandag altijd vrij want ze is kapster, vertelt ze. Daarom stond ze al om 8 uur 's ochtend in de rij. Als verklaring voor het feit dat veel vrouwen een hekel hebben aan Stern, zegt ze: “Sommige vrouwen zijn erg bekrompen en Howard zegt wat hij denkt.”

“Howard Stern heeft helemaal geen hekel aan vrouwen,” zegt bouwvakker Rob Coffin (26). “Hij heeft een vrouw en drie dochters.” Coffin heeft van zijn baas de opdracht gekregen een gesigneerd exemplaar mee te brengen. Als hem dat lukt krijgt hij gewoon doorbetaald en kost het hem geen vrije dag. Private Parts heeft hij inmiddels bijna uit. Veel kwam hem bekend voor van de radio “maar over zijn leven en jeugd dat was allemaal nieuw,” zegt hij.

Private Parts bevat veel transcripties uit programma's, veel foto's en verder een aantal karakteriseringen van beroemdheden door Stern, die de wereld der sterren verafgoodt. Erkenning van zijn bestaan in welke vorm dan ook is voldoende voor Stern die citaten van jan en alleman door zijn boek strooit. “Ik haat hem. Het is gewoon een eng ventje”, zegt Cher. “Howard Stern? Ik heb er een hekel aan,” zegt Lou Reed. “Hij is de beste smakeloze presentator in Amerika,” aldus Larry King. Afijn, wat Stern maar wil zeggen is dat hij heel erg beroemd is.

Howard Stern heeft veel te danken aan de gekrenktheid van zijn publiek. Luisteraars (en kijkers) worden vreselijk boos op hem, schrijven naar hun senator of afgevaardigde en Stern wordt bestraft door de Federal Communications Commission (FCC). Stern krijgt een boete, maar provoceert gewoon verder. Trots meldt de uitgever dat er 1 miljoen dollar aan boetes openstaat.

Het Wall-Streetpubliek vindt Stern heerlijk vertier voor de lunchpauze. Dominic Ricciardi (24) werkt bij investeringsbank Merrill Lynch in de "money-room' maar hij heeft vandaag vrij genomen. “Ik ben nog vroeger opgestaan dan anders en stond om acht uur in de rij,” aldus Ricciardi. “Stern is fantastisch. Hij neemt geen blad voor de mond. Sinds het uitkomen van het boek is het het gesprek van de dag.”

    • Lucas Ligtenberg