Celstraf en boetes voor Engelse hooligans

AMSTERDAM, 19 OKT. Zes Engelse voetbalsupporters zijn gisteren tot een gevangenisstraf of boete veroordeeld voor hun aandeel in de supportersrellen van vorige week in Amsterdam. Een supporter die een agent met een bierfles aanviel, kreeg van de Amsterdamse politierechter mr. M. Beins een celstraf van zes weken, waarvan vier voorwaardelijk. Vijf andere supporters konden na betaling van een boete naar huis.

Officier van justitie mr. J. Steenbrink had tegen alle zes supporters een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden geëist. Alleen in het geval van de Engelsman D.C. werd die eis gehonoreerd. De man had een agent geraakt met een bierfles.

Twee andere Engelsen werden ervan beschuldigd dat zij een man hadden afgetuigd en een ruit van restaurant De Oude Doelen hadden vernield toen zij hun slachtoffer met een stoel wilden slaan. De man kon op tijd bukken. Diverse getuigen herkenden het tweetal, maar zelf hielden ze vol dat ze onschuldig waren. De stoelen zouden zijn gegooid naar “zwarte mannen” die drugs verkochten en geld van de Engelsen eisten. Mr. Beins veroordeelde de twee tot een maand voorwaardelijk en een boete van 750 gulden.

Drie andere supporters werden tot dezelfde straf veroordeeld voor onder meer slaan, het verwonden van een agent, het gooien van bierpullen, het maken van slaande en schoppende bewegingen naar agenten en het vernielen van een ruit van een surveillancewagen. De Engelse supporters erkenden dat ze aanwezig waren geweest op de plekken waar de rellen waren, maar ontkenden er iets mee te maken te hebben gehad. Er zou van persoonsverwisseling sprake zijn.

Steenbrink zei dat de overheid weinig kan ondernemen tegen “georganiseerde en terdege voorbereide” rellen door supporters. Vorige week veroordeelde de Rotterdamse politierechter R.C. Rensink-Bosman in een snelrechtprocedure zes Engelse supporters voor hun aandeel in rellen in de Rotterdamse binnenstad. Vier kregen een geldboete, één een gevangenisstraf van drie weken. Een andere supporter werd vrijgelaten na een vormfout.