Bull krijgt opnieuw steun van overheid

PARIJS, 19 OKT. De Franse overheid wil de noodlijdende genationaliseerde computerfabrikant Bull nog één maal helpen en het bedrijf daarna privatiseren. Bull krijgt 8,6 miljard franc staatsgeld, bovenop de 2,5 miljard die al eerder waren toegezegd. Het is nog de vraag of de Europese Commissie de steun gedoogt.

De minister van industrie, Gérard Longuet, maakte dit gisteren bekend. Hij stelde ook een nieuwe president-directeur voor, Jean-Marie Descarpentries. Van deze dynamische manager (ex-Shell, ex-McKinsey, ex-BSN, ex-Carnaud Metal Box) wordt verwacht dat hij het bedrijf financieel en organisatorisch voorbereidt op de vrije markt. Zijn voorganger Bernard Pâche zat pas zestien maanden op zijn post. Beiden hebben overigens dezelfde vooropleiding (Polytechnique).

Bull heeft al veel teleurstellingen gekend sinds zijn nationalisatie in 1982. Er werken nu wereldwijd nog 35.000 mensen bij het bedrijf. Eind volgend jaar moeten dat er 6.500 minder zijn. Bull heeft in het eerste half jaar van dit jaar 2 miljard franc verlies geleden, 4,7 miljard in 1992 en 2,9 miljard in 1991.

Niet bekend

Het enige dat Descarpentries over de toekomst van Bull heeft gezegd is dat hij de kernactiviteiten van het concern wil zien te behouden. Met name in de Verenigde Staten (onder de naam Zenith Data Systems) zijn de verliezen hoog opgelopen. De nieuwe directeur bevestigt noch ontkent dat hele fabrieken zullen worden gesloten.

    • Marc Chavannes