Beurs stijgt naar nieuwe records

AMSTERDAM, 19 OKT. De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs stegen vanmorgen naar nieuwe recordhoogtes, op de verjaardag van de beurskrachs van 1987 en 1989. Gisteren sloot de belangrijkste graadmeter van de beurs, de EOE-index, voor het eerst in de historie boven de 370 punten.

De EOE-index noteerde omstreeks het middaguur bijna 373 punten. De kooplust van beleggers op de Amsterdamse beurs werd vanmorgen extra aangewakkerd door de snel stijgende dollar. De koers van de Amerikaanse munt steeg ruim twee cent tot 1,8419 gulden. In New York sloot het Dow Jones industrieel gemiddelde gisteravond ruim 12 punten hoger op 3.642,31 punten en nadert daarmee het hoogterecord aller tijden van 26 augustus dit jaar (3.681,71 punten).

De belangrijkste Europese beurzen, die van Londen en Frankfurt, namen vanochtend even een adempause na de re-cordreeks van de afgelopen dagen. Britse en Duitse analisten menen evenwel dat de Duitse en Britse beurzen hun opmars weer snel zullen hervatten. De belangrijkste factoren voor de recente koerswinsten zijn nog altijd van kracht: hoop op een verbetering van de economie en de verwachting dat de Duitse rente verder zal dalen.

Aanstaande donderdag beslist de Bundesbank op zijn tweewekelijkse vergadering of de officiële Duitse rentetarieven verder kunnen dalen. Internationale beleggers lopen alvast vooruit op een lager Duits disconto, wat blijkt uit de snel dalende kapitaalmarktrente.