Artsen geven Fellini maar weinig hoop op herstel

ROME, 19 OKT. Een paar weken geleden probeerde Federico Fellini nog de patiënt te spelen. Hij prees de “hemelse schoonheid” van de verpleegsters en maakte van het ziekenhuis een theater, met de Strenge Arts, de Priester die komt bidden, de Patiënt die steeds iets anders wil. Zijn antwoord toen hij genoeg had van de pers: “Zeg tegen de journalisten dat ik me met drie verpleegsters in een kamer heb opgesloten en niet meer naar buiten wil”.

“Misschien heb ik mijn rol als patiënt niet goed gespeeld, maar het was de eerste keer,” zei hij, toen hij enigszins was hersteld van de beroerte die hem in augustus trof. “Maar het is een rol die ik niet nog een keer wil spelen.” Hij zei dat hij er een film over zou maken, want ziek zijn moest toch ergens goed voor zijn.

Die film komt er niet meer. De 73-jarige regisseur, winnaar van vier Oscars voor zijn films en een voor zijn hele werk, ligt sinds zondagavond in coma in het Romeinse ziekenhuis Umberto I. Zijn artsen omschrijven zijn toestand als stabiel maar zeer ernstig. Na een hartstilstand zondagavond heeft hij vrijwel zeker hersenschade opgelopen. De precieze omvang daarvan is niet vast te stellen via een encefalogram, omdat medicijnen die Fellini kreeg na zijn beroerte de stofwisseling in de hersenen vertragen.

“De situatie is buitengewoon ernstig,” aldus Fellini's persoonlijke arts, Gianfranco Turchetti. Fellini's collega Franco Zeffirelli, die hem gisteravond kort bezocht, zei: “Hij leeft, maar het ziet ernaar uit dat er geen hoop meer is voor hem.” Fellini's vrouw, de actrice Giulietta Masina, wilde geen verklaringen afleggen. Volgende week zaterdag zijn zij vijftig jaar getrouwd.

Fellini had in juni in een Zwitserse kliniek een zware bypass-operatie ondergaan aan de slagader in de maag. Voor zijn herstel was hij in augustus naar het Grand Hotel in zijn geboorteplaats Rimini gegaan, bezongen in de film Amarcord. Daar kreeg hij een beroerte die de linkerkant van zijn lichaam verlamde, maar geen onherstelbare schade aanrichtte in de hersenen. De revalidatie, in een ziekenhuis in Ferrara, verliep langzaam maar gestaag, en Fellini kreeg toestemming om naar het ziekenhuis in Rome te gaan, dichter bij zijn vrouw. Af en toe mocht hij eruit. Zondagmiddag had hij nog in de stad geluncht, in een rolstoel, met Giulietta. Zondagavond is hij onwel geworden en in coma geraakt.

    • Marc Leijendekker