Amerikaanse bank verlaagt rente naar 5,5 pct

NEW YORK, 19 OKT. De bank Morgan Guarantee Trust heeft zijn "prime rate' verlaagd van 6 naar 5,5 procent, zodat bedrijven en particulieren aanmerkelijk goedkoper kunnen lenen. Het rentetarief geldt voor de meest kredietwaardige ondernemingen. Andere banken zullen Morgan mogelijk volgen.

Analisten en economen zijn het niet eens over het belang van de verlaging, de eerste sinds juli 1992. Wall Street meende dat de verlaging ongunstig is voor de winstcijfers van banken, waardoor bijna alle fondsen daalden. Anderen denken dat Morgan gelooft dat door dit zetje bedrijven en consumenten net iets sneller zullen lenen. Het geld daaruit wordt weer geïnvesteerd, wat een zeer welkome injectie in de economie zou zijn.

Een betere economie levert de banken op de lange termijn weer meer winsten. Een snel groeiende economie brengt ook bijna altijd inflatie met zich mee. Dat is weer nadelig voor de bezitters van lange-termijnobligaties. Vandaar dat de koers van obligaties gisteren daalden.

De redenering van de investeerders die hun bankaandelen verkopen is dat in de eerste plaats andere banken Morgans voorbeeld zullen volgen. In dat geval wordt het verschil tussen de rentes waartegen banken lenen van en lenen aan kleiner. Dat betekent dat de winstmarge voor die bron van inkomsten van banken kleiner wordt en aandelen van banken minder aantrekkelijk.

“Ik geloof niet dat er bij voorbaat verregaande conclusies te trekken zijn”, zegt Marilyn Schaja, geldmarktanalist van investeringsbank Donaldson Lufkin & Jenrette. “Morgan wil graag meer lenen en denk dat dat wat oplevert.” Volgens Schaja is het waarschijnlijk dat andere banken zullen volgen maar het is opvallend dat ze dat niet onmiddellijk hebben gedaan. Het is mogelijk dat andere banken, die voor een veel groter deel dan Morgan van hun winst afhankelijk zijn van leningen aan particulieren en bedrijven, Morgan niet volgen.

Schaja denkt overigens niet dat bankwinsten in de Verenigde Staten zullen lijden onder een lagere "prime rate'. De 2,5 procent verschil tussen de geldmarktrente (federal funds rate) en de "prime rate' is volgens Schaja een normaal verschil. Wat dat betreft mogen banken blij zijn dat sinds de piek in 1989 de geldmarktrente met 7 procent is gedaald en de "prime rate' met slechts 5,5 procent.