Zeehondenvirus nog niet verdwenen

GRONINGEN, 18 OKT. Op het Nederlandse deel van de Waddenzee is nog altijd een zeehondevirus actief.

Bij veertig zeehonden in de crèche in Pieterburen zijn antistoffen tegen het virus gevonden. Het vooral door de Rijn aangevoerde vervuilde water zorgt ervoor dat de vaak dodelijke ziekte nog steeds niet is verdwenen. Dat bijkt uit een onderzoek van een groep onderzoekers onder leiding van viroloog dr A. Osterhaus. Eind jaren tachtig kostte het virus het leven van achttien- tot twintigduizend zeehonden in de Noordzee. Op dit moment leven in de Waddenzee zo'n elfhonderd zeehonden. Jonge zeehonden kunnen het virus met de moedermelk binnenkrijgen. De veertig onderzochte zeehonden in Pieterburen worden echter niet meer gezoogd. Zij hebben echter wel antistoffen in het bloed. Volgens Osterhaus betekent dit dat ze met het virus zijn geïnfecteerd nadat de epidemie al lange tijd was uitgewoed.