Thatcher vindt dat het nu de goede kant op gaat met haar opvolger

LONDEN, 18 OKT. De Britse oud-premier Margaret Thatcher vindt dat het de goede kant op gaat met premier Major.

Aan de vooravond van de publikatie van haar memoires verklaarde de oud-premier gisteren dat het Thatcherisme weer springlevend is na de ruk naar rechts op het laatste partijcongres van de Conservatieven. Op een vraag van David Frost van de BBC naar haar oordeel over premier Major, zweeg de ijzeren dame even veelbetekenend om vervolgens op te merken: “Ik denk dat hij zijn plicht heeft gedaan. Iedere premier doet dat met een eigen stijl en op zijn eigen manier. Ik was in sterke mate een politicus die wilde overtuigen.” Op de vraag of John Major ooit een grote premier zou kunnen worden, zei Thatcher: “Geef hem een beetje meer tijd en geen uitdagers van zijn leiderschap.”

Na achttien maanden van interne strijd is Majors populariteit op een ongekend dieptepunt beland, maar het laatste partijcongres lijkt de situatie wat verbeterd te hebben. Ook schijnt de Conservatieve eenheid enigermate te zijn hersteld. Mevrouw Thatcher: “Het Thatcherisme is springlevend. Ik geloof dat dat bevestigd is door de toespraak van de premier tijdens het partijcongres, die weer helemaal ging over de fundamentele beginselen.”

Thatcher waarschuwde tegen verdere bezuinigingen op defensie. Deze waarschuwing komt tegen de achtergrond van de verwachte bezuiniging van 150 miljard gulden op dat departement. “De enige manier waarop je zeker kan stellen dat we een tiran kunnen verslaan wanneeer hij zijn hand opheft, is er voor te zorgen dat je defensie sterk is”, aldus de oud-premier. “Het grootse van president Reagan, president Bush en mijzelf was dat wij, bij alles wat we moesten doen, nooit hoefden te denken: "Hebben we het materiaal, de getrainde mensen of de laatste raketten?', omdat een wijze vooruitziende blik ervoor had gezorgd had dat we die hadden.”

Thatcher deed een felle aanval op de voormalige minister van financiën, Nigel Lawson. Ze verklaarde verbijsterd geweest te zijn, toen ze ontdekte dat Lawson de Duitse mark volgde als aanloop tot toetreding van het Britse pond tot het Europese wisselkoersmechanisme.

Bijzonder lovend was ze voor minister Michael Portillo, die ze een sterke kandidaat voor het leiderschap van de partij noemde. Maar ze voegde daaraan onmiddellijk toe: “Ik hoop dat een wisseling van de wacht nog even op zich laat wachten. Het is heel destabiliserend voor een premier als er constant gesproken wordt over de vraag wie de volgende is.”

Op de vraag van Frost of ze ooit foute beslisseingan had genomen in de elf jaar van haar premierschap, antwoorddde ze: “Ik denk dat ik heel wat dingen fout heb gedaan, maar ik kan niet onmiddellijk aan iets denken.” (Reuter)