Supporters Fc Utrecht "witheet'

"Van zo'n beleid krijgen wij de schijt' en 'Supporters Fc Utrecht willen open beleid', luidde gistermiddag bij de wedstrijd Fc Utrecht - PSV de tekst op twee spandoeken die het hekwerk van het stadion Nieuw Galgenwaard sierden.

Ze waren opgehangen door kritische supporters van de thuisclub, die daarmee hun afkeuring uitspraken over het bestuursbeleid. Dat bestuur, vindt Ben ten Boden, voorzitter van de supportersvereniging, moet opstappen omdat er sinds het ontslag van trainer Ab Fafie “vieze spelletjes worden gespeeld waar niemand zicht op heeft”. 'Spelletjes', meent Ten Boden, rond de opvolging van Fafie en de benoeming van een nieuwe voorzitter. Dat laatste is noodzakelijk nadat Pim Toorenburgh, die bij de supporters in hoog aanzien staat omdat hij “flitsende ideeen” voor de Fc heeft, zich eind vorige maand voor de voorzittersfunctie had teruggetrokken. Volgens Ten Boden had Toorenburgh geen keus: de overige bestuursleden “moesten hem niet hebben en hebben 'm letterlijk uitgekotst”.

vraag

Na afloop van het duel tegen PSV eisten ruim 100 toeschouwers een gesprek met het bestuur. Is dat gelukt?

“Na lang aandringen kreeg ik twee bestuursleden zover om naar buiten te komen. Maar een gesprek was natuurlijk niet mogelijk. De supporters waren witheet, er werd geschreeuwd en gescholden. Iedereen was extra pissig omdat we van PSV hadden verloren. En dan was er ook nog politie te paard en politie met honden voor het geval de boel uit de hand zou lopen. Onder zulke omstandigheden is een goed gesprek natuurlijk uitgesloten.”

vraag

Verschillende supporters hadden aanvankelijk het plan om voor aanvang van het duel de bestuurskamer te bezetten. Waarom is dat niet gebeurd?

“De bestuurskamer werd voorafgaand aan de wedstrijd gebruikt voor rechtstreekse opnames van het televisieprogramma TV-Sport. De supportersvereniging leek het daarom niet juist om gisteren naar binnen te gaan, omdat dan niet alleen de uitzending verstoord zou worden maar waarschijnlijk ook negatieve publiciteit voor Fc Utrecht het gevolg zou zijn geweest. vraag

Gisteren niet. Een volgende keer wel?

“Als dit bestuur blijft zitten, zal de bestuurskamer nog wel eens bezet worden en zullen de acties iedere week harder worden.”

    • Peter de Jonge