Software-probleem "Schengen'; Opheffing grenscontrole uitgesteld

PARIJS, 18 OKT. Het definitief afschaffen van de grenscontroles tussen de meeste Westeuropese landen wordt zeker tot februari uitgesteld.

De praktische invoering van het Verdrag van Schengen, die voorzien was voor 1 december, wordt vertraagd door software-problemen met een grote justitiecomputer in Straatsburg, zo is van Duitse kant gemeld tijdens overleg in Parijs over de uitvoering van "Schengen', dat vrij personenverkeer tussen een aantal EG-landen reguleert. De computer is het hart van het Schengen Informatie Systeem, een automatisch opsporingsregister.

Staatssecretaris Dankert van Europese zaken zegt in een reactie het “jammer” te vinden dat Bonn twee maanden uitstel wil van de invoeringsdatum. “Nu dat het Duitse standpunt is, wordt de druk voor uitstel wel erg groot”, aldus Dankert. Naar zijn mening had men zonder veel problemen op 1 december met de uitvoering van het verdrag kunnen beginnen. Wat het Schengen Informatie Systeem betreft, zijn de belangrijkste gegevens reeds in de computer ingevoerd. “Zij kunnen nauwelijks een obstakel zijn om op 1 december te beginnen”, aldus de staatssecretaris. Dankerts reactie komt overeen met opmerkingen die D. Kotteman van de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) eerder dit jaar in een gesprek met deze krant maakte. Volgens Kotteman, algemeen projectleider bij de CRI, zijn er geen technische problemen meer die inwerkingtreding van het Schengen Informatie Systeem op 1 december zouden kunnen blokkeren.

Het oponthoud was vandaag onderwerp van gesprek in Parijs tussen de verantwoordelijke bewindslieden. Deelnemers aan "Schengen' zijn Frankrijk, Duitsland, de Benelux-landen, Spanje, Portugal, Italië en Griekenland. Het verdrag heeft tot fundamentele debatten geleid in diverse parlementen. In Frankrijk moet de grondwet nog worden gewijzigd om "Schengen' mogelijk te maken.

Volgens de Duitse staatssecretaris Schmidbauer zal het verdrag per 1 december voor de helft worden ingevoerd. Sommige grenscontroles op vliegvelden en aan landsgrenzen kunnen dan al helemaal vervallen. Verscheidene vliegvelden, waaronder Schiphol en Zaventem bij Brussel, zijn sowieso niet op tijd gereed voor het scheiden van de reizigersstromen in Schengen- en niet-Schengen-herkomst.

De Duitse bewindsman zei dat de invoering van "Schengen' belangrijk is als voorloper van verdere Europese integratie. Daarom mag dit project niet door Euro-pessimisme overwoekerd worden. “Kleine bezwaren en technische problemen moeten worden overwonnen.”

    • Marc Chavannes