Serviërs voeren bombardement op Sarajevo uit

SARAJEVO, 18 OKT. Servische belegeraars van de Bosnische hoofdstad Sarajevo hebben zaterdag het omvangrijkste artilleriebombardement op de stad in maanden uitgevoerd; zeker acht en mogelijk tien mensen kwamen om het leven en 57 mensen werden gewond.

VN-waarnemers telden zaterdag 590 inkomende projectielen van de Bosnische Serviërs; de moslim-verdedigers vuurden 69 raketten af op de stellingen van de Serviërs in de heuvels. Volgens de moslims maakten de Serviërs gebruik van chemische wapens, maar die beschuldiging werd niet door de VN-waarnemers bevestigd.

De opperbevelhebber van de VN-vredesmacht in ex-Joegoslavië, de Franse generaal Jean Cot, heeft bij het Bosnische regeringsleger geprotesteerd tegen de tijdelijke gijzeling van drie ongewapende VN-waarnemers en zes Franse VN-soldaten door moslim-eenheden, zaterdag, en de confiscatie van twee pantserwagens van de VN. De militairen stuitten niet ver van de hoofdstad Sarajevo op een groep moslim-soldaten, vermoedelijk behorend tot een ongeregelde militie. De blauwhelmen en de waarnemers werden na drie uur vrijgelaten, maar de moslims verdwenen met een van de twee pantserwagens. (Reuter, AFP)