Racistische leuzen op gebouwen in Bernisse

BERNISSE, 18 OKT. Een groot aantal gebouwen in de Zuidhollandse dorpen Heenvliet en Geervliet zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag beklad met haken- en keltenkruisen en racistische leuzen zoals "ausländer raus', "white power' en "eigen volk eerst'. Naast de gebouwen was ook een joodse begraafplaats doelwit van de daders. Een schoonmaakploeg is intussen begonnen met het verwijderen van de teksten en tekens.

De politie heeft een onderzoek ingesteld. Zij vermoedt dat de daders in kringen van de extreem-rechtse Centrum Partij '86 gezocht moeten worden. In Heenvliet en Geervliet zijn, zoals ook in de Rotterdamse Tarwewijk waar afgelopen week racistische leuzen werden aangebracht, de letters JFN (Jongeren Front Nederland) opgetekend. Het JFN is enkele jaren geleden opgegaan in CP'86. Het keltenkruis is het symbool van deze partij.

Het naburige dorp Zuidland en ook Heenvliet werden al eerder getroffen door een soortgelijke actie. Burgemeester R. Bosua van de gemeente Bernisse, waartoe Heenvliet en Geervliet behoren, reageerde zaterdag verbaasd op de kladpartij. Hij begrijpt niet waarom juist deze dorpen zijn uitgekozen. “Het slaat nergens op”, aldus Bosua. “Er wonen hier nauwelijks allochtonen.”

Ook in Waddinxveen zijn het afgelopen weekeinde racistische leuzen en hakenkruisen geschilderd. Volgens de plaatselijke politie is dat nog niet eerder voorgekomen. De teksten, onder meer "ausländer raus', werden aangetroffen op een kerk en twee flatgebouwen in Waddinxveen-Noord, een wijk waar de meeste buitenlanders wonen, aldus de woordvoerder van de politie. De politie begint vanmiddag een buurtonderzoek om de daders op te sporen.