Proef 06-11 tegen "plaagbellers' werkt

AMSTERDAM, 18 OKT. De proef met de automatische nummer identificatie (ANI) bij de alarmcentrale in de regio Amsterdam-Amstelland is een succes.

Sinds bellers van het nummer 06-11 automatisch worden geregistreerd, is het aantal plaagtelefoontjes gehalveerd. Dat blijkt uit een inventarisatie, een maand na het begin van de proef. Met een druk op de knop kan worden vastgesteld waar het telefoontje vandaan komt. Notoire plagers kunnen zo makkelijk worden opgespoord. Een bijkomend voordeel van de automatische nummer identificatie is dat mensen die alarm slaan, kunnen worden teruggebeld. Soms wordt in paniek onvolledige informatie gegeven en meteen daarna opgehangen. De resultaten in Amsterdam worden over twee tot zes maanden geëvalueerd. Minister Dales zal dan beslissen of de ANI landelijk wordt ingevoerd. Jaarlijks komen bij de 06-11-centrales in het hele land circa twee miljoen valse meldingen binnen.