Per auto kijken naar de autoloze zondag

VEENENDAAL, 18 OKT. Een vrijwillige "autoloze zondag' in Veenendaal is gisteren vooral niet nageleefd door "dagjesmensen' die naar de Gelderse gemeente waren gekomen om te zien hoe de plaatselijke bevolking een zondag zonder auto zou doormaken. De meerderheid van de inwoners van Veenendaal heeft wel gehoor gegeven aan een oproep de auto een dag te laten staan, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Veenendaal telt 53.000 inwoners en 20.000 auto's. Via een uitgebreide voorlichtingscampagne had de gemeente de afgelopen weken de bevolking opgeroepen mee te doen aan een vrijwillige "autoloze zondag'.

Volgende maand is het twintig jaar geleden dat een rijverbod op zondag werd afgekondigd als gevolg van de olieboycot door de Arabische landen. Van de drie miljoen auto's die Nederland in november '73 telde reden er ongeveer 12.000.

Het Veenendaalse experiment was een intitiatief van de NCRV die morgenavond een terugblik uitzendt op de oliecrisis en de autoloze zondag. Bezoekers van de Nederlandse Hervormde Kerk in Veenendaal toonden zich gisterochtend weinig gecharmeerd van de aanwezigheid van een NOS-cameraploeg. Burgemeester F. Brink voelt er weinig voor het experiment te herhalen. Volgens hem werkt het alleen als het hele land meedoet. “Dan heb je ook geen last van chaufferende pottenkijkers.”

Gisteren ging ook hij op de fiets naar de kerk, anders neemt hij de auto. “Onzin eigenlijk, want het is maar een paar minuutjes fietsen.” Volgens de gemeentewoordvoerder was het al dan niet laten staan van de auto het gesprek van de dag in de afgelopen weken. “Eén dag is natuurlijk niet voldoende maar de discussie is wel op gang gekomen.”