Onduidelijkheid over vredesoverleg Midden-Oosten

KAIRO, 18 OKT. De Amerikaanse coördinator voor de vredesbesprekingen in het Midden-Oosten, Dennis Ross, heeft vandaag gezegd dat Washington nog niet heeft besloten wanneer de volgende ronde van besprekingen tussen Israel en de Arabieren zal plaatshebben.

Ross wilde niet ingaan op de Israelische aankondiging, gisteren, dat de vredesbesprekingen, die later deze maand zouden worden hervat, zouden worden verdaagd of op het Syrische dreigement van zaterdag om het overleg te boycotten. “Het doel van mijn reis is juist om het begin van de besprekingen te bepalen”, aldus Ross.

Syrië dreigt met een boycot omdat Israel geen bereidheid zou tonen concessies te doen. “Wij zullen niet naar Washington gaan om deel te nemen aan onvruchtbare en niet-winstgevende gesprekken. Wij gaan alleen maar als de Israeliërs duidelijk maken dat het hun ernst is resultaten te boeken”, aldus de Syrische minister van buitenlandse zaken, Farouk al-Shara, zaterdag na een onderhoud met de Egyptische president Hosni Mubarak.

De Israelische premier, Yitzhak Rabin, zei gisteren in een reactie dat alleen bilaterale besprekingen tussen Jeruzalem met de afzonderlijke Arabische landen tot resultaten zullen leiden, zoals het geval is geweest in de dialoog tussen Israel en de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO). (AP, Reuter)