Nuchtere automobilist krijgt belasting terug

HILVERSUM, 18 OKT. Automobilisten die nuchter achter het stuur zitten, maken kans op een bedrag van dertig gulden. Met deze actie willen Veilig Verkeer Nederland (VVN) en de frisdrankenindustrie dat het ministerie van financiën sneller overgaat tot de afschaffing van de verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken. De Tweede Kamer nam eind vorig jaar een motie aan, waarin wordt gesteld dat de belasting op alcoholvrije dranken verouderd is en gefaseerd moet verdwijnen.

Volgens woordvoerder M. Eenink van VVN zullen tijdens alcoholcontroles van december tot en met carnaval in totaal 1500 nuchtere automobilisten worden beloond voor hun “goed gedrag”. Zij kunnen via een T-biljet dat zij krijgen uitgereikt de verbruiksbelasting van 15 cent op mineraalwater en vruchtesappen, 25 cent op frisdranken en 75 cent op limonadesiropen symbolisch terugvorderen bij VVN. Het bedrag zal worden uitgekeerd door de frisdrankenindustrie.

Veilig Verkeer Nederland vindt dat de verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken geen bijdrage levert aan een actief alcoholmatigingsbeleid in het belang van de verkeersveiligheid. VVN wil dat verbruiksbelasting nog dit jaar wordt afgeschaft.

Met de actie wil Veilig Verkeer Nederland volgens Eenink ook een positieve impuls geven aan de anti-alcoholcampagnes. “Anders worden er alleen maar boetes uitgedeeld”, zegt de woordvoerder. Volgens VVN is extra inspanning tegen rijden onder invloed geboden omdat recente cijfers van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) uitwijzen dat het aantal mensen met alcohol op achter het stuur, licht toeneemt.

In 1991 werd onder gecontroleerde automobilisten bij 3,9 procent een te hoog alcoholpromilage geconstateerd. In 1992 was dat bij 4 procent, een stijging van 0,1 procent. Het aantal doden door alcohol in het verkeer bedroeg vorig jaar 106. Volgens Eenink is de toename van alcohol in het verkeer vooral toe te schrijven aan de jongere weggebruikers.

Het is niet de eerste keer dat Veilig Verkeer Nederland in eenanti-alcoholcampagne samenwerkt met het bedrijfsleven. Met Volkswagen heeft Veilig Verkeer Nederland een contract afgesloten voor de gedeeltelijke financiering van de anti-alcoholcampagnes.