Nu dan ook een boek voor Brinkman

De Britten waren de afgelopen week in de ban van de voorpublicaties van de memoires van Margaret Thacher, Nederland deed het op eigen schaal met Elco Brinkman.

Elsevier, Vrij Nederland, Trouw, allemaal bevatten ze de afgelopen week een stuk van het boek "Elco Brinkman' dat eind deze week verschijnt. Geen memoires natuurlijk, maar een boek òver hem. Bibeb van Vrij Nederland interviewde de mens Brinkman, Frank van Empel van Elsevier sprak met de politicus en Willem Breedveld van Trouw ging samen met de aanstaande CDA-lijsttrekker terug naar diens "roots' in de Alblasserwaard.

In het boek zijn verder nog zes tweegesprekken opgenomen tussen Brinkman en mensen "uit het veld'. Zo praat hij met de Amsterdamse hoofdcommissaris Nordholt over criminaliteit, met Lucas Reijnders over het milieu, met Joop van den Ende over het mediabeleid en met Goede Tijden Slechte Tijden "ster' Isa Hoes over de jongeren.

En dan te bedenken dat Brinkman nog nooit lijsttrekker is geweest en nog aan zijn eerste campagne moet beginnen. Toen D66-fractievoorzitter Van Mierlo drie jaar geleden hoorde dat er een boek over hem zou worden geschreven, raakte hij totaal in paniek. “Als ze een boek over je schrijven ben je dood”, zei hij en weigerde vervolgens alle medewerking. Zo niet Brinkman. Uitgeverij Kok uit Kampen, vooral bekend van theologische boekwerken, legde het plan voor een boek aan hem voor en Brinkman kon zich prima in het concept vinden.

Het produkt Brinkman is niet te ontlopen. De treinreiziger komt Brinkman op posterformaat tegen in een advertentie voor de Volkskrant, de zappende tv-kijker ziet hem in gala-kostuum bij de uitreiking van de AVRO-Televizierring. En nu ligt ook in de boekhandel, in een oplage van maar liefst 7500 want er is flink ingetekend. Ter vergelijking: van de eveneens deze week te verschijnen Nederlandse vertaling van de memoires van Thatcher zijn 8500 exemplaren gedrukt. Een boek waar de naam Brinkman overigens niet in voorkomt. (MK)