Nieuwe zware tegenslag voor Sjevardnadze

TBILISI, 18 OKT. Georgische regeringstroepen hebben dit weekeinde na zware gevechten de strategisch belangrijke stad Samtredia moeten prijsgeven aan de aanhangers van ex-president Zviad Gamsachoerdia. De val van Samtredia is een zware slag voor president Sjevardnadze.

Bij de gevechten om Samtredia, die slechts enkele uren duurden, zijn tientallen burgers en soldaten van Sjevardnadze's regeringsleger gedood. Een deel van Samtredia stond gisteren in brand. De inname van de stad stelt de aanhangers van Gamsachoerdia in staat de bevoorrading van de Georgische hoofdstad Tbilisi te blokkeren: Samtredia beheerst de weg- en spoorverbindingen tussen Tbilisi en de drie Georgische Zwarte Zee-havens, waarvan er nog maar één, Batoemi, in handen van de regering is. Ook het naburige Armenië wordt door de val van Samtredia benadeeld, omdat het voor de bevoorrading afhankelijk is van de spoorlijn van Batoemi naar Samtredia.

Na de inname van Samtredia - later werd ook de stad Khoni ingenomen - rukken de aanhangers van Gamsachoerdia op naar de tweede stad van Georgië, Koetaisi. In Tbilisi zijn gisteren vrijwilligers opgeroepen naar Koetaisi af te reizen om de stad te verdedigen. Als Koetaisi door de rebellen wordt ingenomen, ligt de weg naar Tbilisi open.

Sjevardnadze zelf heeft gisteravond gezegd dat minister van defensie Georgi Karkarachvili “alle beschikbare krachten” moet inzetten om de opmars van de "zviadisten' tot staan te brengen. Hij zei dat de opstandelingen worden gesteund door “huurlingen” uit Abchazië en Tsjetsjenië, die eerder het Georgische leger uit Abchazië hebben verdreven. Waarnemers in Tbilisi achten dat overigens niet waarschijnlijk, gezien het extreme nationalisme van Gamsachoerdia, die eerder met de troepen van Sjevardnadze tegen de Abchaziërs heeft gevochten. (AFP, AP, Reuter)