Moslims dreigen moskee in India op te blazen

NEW DELHI, 18 OKT. Militante moslims in de Indiase deelstaat Jammu & Kashmir hebben gedreigd een moskee in de hoofdplaats Srinagar, waarin zij sinds vrijdagavond zijn ingesloten door Indiase troepen, op te blazen wanneer de strijdkrachten tot de aanval zouden overgaan.

De Indiase autoriteiten hebben verklaard dat een dergelijke actie niet in de bedoeling ligt. De toestand blijft niettemin zeer gespannen. Indiase militairen begonnen het beleg rond de befaamde Hazratbal-schrijn, waar volgens de overlevering een haar van de profeet Mohammed wordt bewaard, in de nacht van vrijdag op zaterdag.

Volgens de regering werd hiertoe besloten nadat ze op het spoor was gekomen van een “misdadige samenzwering” tegen het voor moslims zo belangrijke heiligdom. Indiase woordvoerders hebben het buurland Pakistan ervan beschuldigd “direct betrokken” te zijn bij het plan. Waaruit de vermeende samenzwering precies bestond, is niet erg duidelijk. Pakistan heeft op zijn beurt India beschuldigd van “moedwillige schennis van het heiligdom” in Srinagar.

Zaterdag hadden er onderhandelingen plaats tussen beide zijden, maar deze leidden niet tot concrete resultaten. Het overleg zou gisteren worden voortgezet, maar om onbekende redenen ging dit niet door. Ook voor vandaag stonden er weer onderhandelingen op het programma, maar doorbraken vielen niet te melden. Naar verluidt eisen de militanten onder anderen dat enkele ulema, islamitische geleerden, tot de moskee worden toegelaten om met eigen ogen vast te stellen dat de belangrijke relikwie geen haar is gekrenkt.

Bij de operatie is tot nu toe een dode gevallen. Deze viel in een vroeg stadium onder nog niet opgehelderde omstandigheden. Zaterdag brak er brand uit in een deel van het complex. Beide kanten beschuldigden elkaar ervan deze te hebben gesticht. Het vuur kon echter op tijd worden bedwongen voor het naar andere delen van het heiligdom oversloeg. Ook deed zich zaterdagavond laat een explosie voor. Wie hiervoor verantwoordelijk was, was evenmin duidelijk.

De militairen hebben het terrein rond de moskee hermetisch afgesloten. Enige honderden families werden tot hun ongenoegen uit het gebied geëvacueerd. Onder het schreeuwen van leuzen als "Wij willen vrijheid' en "Wie de heilige schrijn aanvalt, zal vergaan', werden zij naar elders gebracht.

In grote delen van de stad is een uitgaansverbod van kracht. Moslim-organisatieshebben opgeroepen om in staking te gaan tegen de operatie van het leger, maar deze oproep heeft niet direct tot nieuwe onrust geleid.

Hoeveel gewapende moslims in de moskee zijn, is niet duidelijk. In totaal verblijven er enige honderden mensen, maar dezen zouden lang niet allen zijn bewapend.