MC Lyte

MC Lyte. Ain't No Other (Warner 7567-92230-2)

In de van minachting voor vrouwen vergeven rap-wereld hebben rapsters het niet makkelijk. Van Roxanne Shante, Sister SoulJah of Queen Latifah wordt nauwelijks meer iets vernomen. MC Lyte lijkt een uitzondering op dit rijtje, en niet in het minst omdat ze zich even grofgebekt en genadeloos uit als haar mannelijke collega's. Zo is de tekst van F--k that m-----f--king bulls--t, kiss my m-----f--king -ss zo grotesk dat het bijna een persiflage lijkt op de altijd weer shockerend bedoelde rap-lyriek.

De introductie van KRS-1 op haar nieuwe, derde cd Ain't No Other is toepasselijk: "This album will bring you nothing but lyrical terrorism and hardcore beats'. De instrumentatie van scherp afgestelde drumklappen, elastische basloopjes en repeterende blazers heeft een soepele, verzorgde klank maar biedt verder geen verrassingen. Het is MC Lyte's rapstijl die imponeert.

Dwingend en ritmisch spreekt ze de woorden uit, met een verbetenheid alsof het doodsvonnissen zijn. Maar haar mooi schorre, verontwaardigde stem brengt inhoudelijk weinig om het lijf hebbende teksten. MC Lyte zingt even makkelijk over het soort man dat ze begeert, als onbegrijpelijke rijmelarijtjes: "In comes the boom to the bam/ I rip shop, I never flip flop/ I take flight from the tip top/ I rule hip hop'.

    • Hester Carvalho