Lemonheads

The Lemonheads: Come On Feel The Lemonheads, Atlantic 756782537-2

Zanger en gitarist Evan Dando van het Amerikaanse gitaarrocktrio The Lemonheads is in de eerste plaats een fan.

Zijn pasverworven positie als ster van de alternatieve scene gebruikt hij om in buurt van zijn idolen te komen. Funkheld Rick James en popheldin Belinda Carlisle werkten mee aan Come On Feel The Lemonheads, een cd die beantwoordt aan Dando's idee van de perfekte rockplaat. Veel van zijn melodieuze liedjes herinneren aan voorbeelden uit het verleden, van The Kinks en Kevin Ayers tot Buzzcocks en Smithereens.

Met het even ironische als meeslepende deuntje Big Gay Heart relativeert Dando zijn rol als sekssymbool van de underground. Ook een alledaags onderwerp als een favoriet kledingstuk dat door een vriendin werd ingepikt, blijkt in Favorite T een dankbaar onderwerp voor een subtiele en intieme popsong. De geest van de door Dando verafgode countryrocker Gram Parsons waart rond in twee country-achtige liedjes die hun tranentrekkende melancholie danken aan de bijdrage van Sneaky Pete, de vroegere pedal steelgitarist van Parsons' Flying Burrito Brothers.

Come On Feel The Lemonheads koppelt muziek met zin voor traditie aan gewaagde teksten over seks en drugs, terwijl het aan de komische hardrockformatie Spinal Tap opgedragen piano-instrumentaaltje The Jello Fund de draak steekt met de "geheime' nummers aan het eind van een cd, die sinds Nirvana's Nevermind gemeengoed zijn.

    • Jan Vollaard