Leeuwarder bekent doodsteken vriendin en omstander in disco

LEEUWARDEN, 18 OKT. Een 42-jarige Leeuwarder heeft bekend dat hij in de nacht van vrijdag op zaterdag in een discotheek in Dokkum zijn 26-jarige ex-vriendin en een 27-jarige man, beiden uit Dokkum, door messteken om het leven heeft gebracht.

De man kon het niet verkroppen dat de vrouw ruim drie maanden geleden een einde aan hun relatie had gemaakt. De Leeuwarder kreeg vrijdagnacht in de disco een woordenwisseling met de vrouw, waarop hij haar diverse malen met een stiletto stak. Zij kreeg een steek in de hartstreek en overleed ter plekke. Een 27-jarige Dokkumer die de ruzie probeerde te sussen, werd in de hals gestoken en overleed ook direct. Een 26-jarige man werd in de rug gestoken, maar kon na behandeling in het ziekenhuis naar huis.

De verdachte werd door de politie in de disco aangehouden. De man had zijn ex-vriendin al verscheidene malen lastig gevallen. Een maand geleden had de vrouw aangifte gedaan van mishandeling, bedreiging en vernieling van ruiten van haar woning. De man drong toen haar woning in Dokkum binnen en zou haar hebben bedreigd met een mes. Tegen de man was hiervoor proces verbaal opgemaakt. Hij werd niet in verzekerde bewaring gesteld.

Volgens de officier van justitie mr. M. Veneberg leek het er op dat moment niet op dat de man tot zijn fatale daad zou komen. “Er is eenmalig proces verbaal opgemaakt. Het was iets anders geweest als hij de vrouw vijftien keer had bedreigd. Als je bovendien iedereen die een ander bedreigt - wat echt vaak voorkomt - in verzekering moet stellen, zouden we een nog groter cellentekort hebben.”

Bar-dancing "Het Wapen van Dokkum' waar de dodelijke steekpartij zich afspeelde, sloot dit weekeinde tijdelijk haar deuren. Volgens de eigenaresse is iedereen “zeer ontdaan”. “Dit heeft ons vreselijk aangegrepen.” Volgens haar is het moeilijk om gasten te controleren op verboden wapenbezit. “Deze man heeft het met voorbedachte rade gedaan”.

Loco-burgemeester P. Walda van Dongeradeel wil controle op verboden bezit van slag- of steekwapens bij de ingang van bars en disco's aan de orde stellen bij de politie in zijn gemeente. De uitbaters zelf zouden die controle in zo'n geval moeten uitvoeren. Volgens een woordvoerder van de politie in Dongeradeel valt verboden wapenbezit in bars nooit geheel te voorkomen. “Ik ken situaties waarin de wapens worden ingenomen en na het verlaten van de disco weer worden teruggegeven.”