Koersen Damrak opnieuw naar een absoluut record

AMSTERDAM, 18 OKT. De Amsterdamse effectenbeurs heeft vanmorgen opnieuw het absolute record gebroken, nadat vrijdag al een recordslot was genoteerd. De EOE-index van de 24 meest actieve aandelenfondsen ging vanmorgen voor het eerst in de geschiedenis door de barrière van 370 punten.

AMSTERDAM Afgelopen vrijdag sloot de beurs op 367,46 punten, een nipte verbetering van het vorige hoogste-punt-aller-tijden op 367,23 punten van 31 augustus. Vanmorgen opende de beurs al meteen met een nieuw record op 368,42 punten om daarna door te stoten naar een nieuw all time high op 370,45 punten. Rondom het middaguur stond de EOE op 370,06 punten. Koninklijke Olie, Akzo, ING en Aegon vestigden nieuwe jaarrecords. De omzetten waren overigens gemiddeld voor een maandag, die doorgaans vrij rustig is.

Impulsen voor de stijgingen waren het overheersende optimisme over de rente, die wellicht op korte termijn verder daalt, de stevige dollar en het aflopen van optie-contracten afgelopen vrijdag, waardoor beleggers nog steeds stukken moeten inkopen om aan de leveringsverplichtingen te voldoen. Op de belangrijkse twee beurzen in Europa, in Londen en Frankfurt, werden eveneens nieuwe hoogtepunten genoteerd.

De grote winnaar vanmorgen was Koninklijke Olie, die bijna drie gulden steeg van 190,80 tot 193,70 gulden en daarmee een nieuw jaarrecord vestigde. ING ging met 80 cent naar een year high op 80,90 gulden, gevolgd door Aegon met eveneens een record op 93,90 gulden, tegen 93,10 vrijdag. Akzo won 1,70 gulden op een nieuw 12 maands-record van 185,30 gulden. Branche-genoot DSM veerde eveneens op naar een record. Het chemieconcern uit Sittard pakte 0,90 op 101,80 gulden. Unilever ging met anderhalve gulden omhoog naar 213,40 gulden. Daarentegen wisten Philips en KLM nauwelijks te profiteren. Het elektronicaconcern moest zelfs een dubbeltje achteruit naar 37 gulden, terwijl de luchtvaartmaatschappij op 40,50 gulden bleef staan.

In Amsterdam stond de koers van de Amerikaanse dollar rondom het middaguur op 1,8285 gulden na een slotkoers van 1,8150 gulden vrijdag.

TOKIO Eerder op de dag in Tokio was de koers van de Amerikaanse munt al omhoog gegaan. De effectenbeurs van Tokio moest het doen met over het algemeen lagere aandelenkoersen. De Nikkei-index van de 225 fondsen daalde met 102,21 punten (0,51 procent) tot 20.072,21 punten. Oorzaak van de daling waren winstnemingen. Toch was de stemming niet echt negatief, omdat de grote beleggers zich hier en daar als kopers in de markt bevonden.