Kashmir, achilleshiel van India

NEW DELHI, 18 OKT. Kashmir blijft de achilleshiel van India. Al jaren is de regering in New Delhi op zoek naar een medicijn voor deze etterende wond maar niet zelden verergeren haar ingrepen de toestand in de overwegend door moslims bewoonde deelstaat alleen maar. Ook het beleg dat regeringstroepen het afgelopen weekeinde sloegen rond de belangrijkste moskee van de hoofdplaats Srinagar lijkt dit lot beschoren.

Als we uitrusten in een verlaten dorp horen we premier Hekmatyar via de Worldservice van de BBC klagen over Tadzjiekse aanvallen op Afghanistan, maar vanavond is het stil. Het dorp aan de rivier waar we tegen middernacht aankomen is vrijwel verlaten. Een paar honden struinen door de straten op zoek naar iets eetbaars. Vijf van de huizen in het plaatsje zijn kapotgeschoten. We slapen die nacht buiten op een binnenplaats. Er wordt een keer geschoten; een lichtkogel die een paar seconden het donker oplicht. Verder is er niets dan het gejank van de honden. De waarheid is moeilijk te achterhalen in Afghanistan.

    • Floris van Straaten