Kandidaten ministeries Suriname voorgedragen

PARAMARIBO, 18 OKT. Voor vijf vacante ministersposten hebben de Surinaamse regeringspartijen gisteren vier kandidaten voorgedragen die naar verwachting deze week zullen worden benoemd.

De Nationale Partij Suriname (NPS) keurde zondag de kandidatuur goed van Mr. Franco Demon voor de porteuille van Natuurlijke Hulpbronnen en van Ir. Ronald Assen voor Planning en Ontwikkelingssamenwerking. Demon is de laatste jaren voorzitter geweest van de Deviezencommissie, Assen is directeur van het Statistiekbureau.

De hindoestaanse partij VHP heeft Ir. Richard Kalloe voorgedragen voor Handel & Industrie, de Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA) van Fred Derby plaatst Jack Kross op het ministerie van Arbeid. Kalloe is rijstproducent en ondervoorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven. Kross is Vakbondsleider bij C'47. Alleen de KTPI moet nog met een kandidaat komen voor Landbouw Veeteelt & Visserij. Aanvankelijk heeft deze partij geprobeerd minister Soeratno Setroredjo te verhuizen naar Binnenlandse Zaken en Johan Sisal van die post over te plaatsen naar Landbouw, Veeteelt en Visserij. Maar de coalitiegenoten hebben dit afgewezen.

Op de congresvergadering gisteren deed NPS-voorzitter Ronald Venetiaan een oproep aan de oppositie terug te keren naar het parlement. Venetiaan zei dat de oppositie door het volk in het parlement was geplaatst om daar aanwezig te zijn en niet op straat hun belangen te behartigen. De regering zal niet door straatacties naar huis worden gestuurd, zei hij.

De NDP van Desi Bouterse en DA'91 zijn de afgelopen dagen naar de districten getrokken om de bevolking daar te mobilseren voor hun actie de regering te doen aftreden.