Jeltsins aanhangers bijeen in partij Ruslands Keuze

MOSKOU, 18 OKT. De aanhangers van president Boris Jeltsin en diens hervormingsbeleid hebben sinds gisteren een eigen politieke partij: de liberale coalitie Ruslands Keuze stelde gisteren tijdens het oprichtingscongres een bestuur en een kandidatenlijst voor de verkiezingen in december samen. De nieuwe partij wordt gedomineerd door de belangrijkste adviseurs en medewerkers van Jeltsin.

Ruslands Keuze is een coalitie van een onlangs door minister van economische zaken Jegor Gajdar gestichte partij van die naam en Democratisch Rusland. Als voorzitter van de nieuwe partij werd de vroegere dissident en mensenrechtenactivist Sergej Kovaljov gekozen, maar Gajdar, Jeltsins chef-hervormer, geldt als de werkelijke politieke leider, samen met Vladimir Sjoemeiko, vice-premier, en minister van sociale zaken Ella Pamfilova. Zij voeren de kandidatenlijst voor de komende parlementsverkiezingen aan. Andere belangrijke medewerkers van Jeltsin die zich bij Ruslands Keuze hebben aangesloten en die zijn gekozen op de kandidatenlijst zijn Anatoli Tsjoebais, minister van privatisering, Boris Fjodorov, minister van financiën, Sergej Filatov, de chef van Jeltsins presidentiële staf, minister van buitenlandse zaken Kozyrev, de econoom Pavel Boenitsj en Jeltsins adviseur Michail Poltoranin.

Slechts één prominente adviseur van Jeltsin - de wegens zijn radicalisme omstreden Gennadi Boerboelis - slaagde er niet in een plaats op de kandidatenlijst te veroveren. Ook de voormalige dissident Gleb Jakoenin, een radicale priester, werd niet direct gekozen. Jeltsin zelf kwam niet naar het congres, tot teleurstelling van een aantal van zijn aanhangers.

Een Russische leider die zich niet bij Ruslands Keuze heeft aangesloten is vice-premier Sergej Sjachrai. Die was gisteren in Novgorod, waar hij de oprichtingsbijeenkomst van een andere nieuwe politieke partij bijwoonde, de Partij van Russische Eenheid en Harmonie. Volgens het persbureau Interfax hield Sjachrai zijn aanhangers voor dat ze zich moeten distantiëren van de "schoktherapie' in de Russische economie. Sjachrai, onder meer verantwoordelijk voor het regeringsbeleid ten aanzien van Ruslands regio's, raakte eerder deze maand in conflict met Jeltsin toen deze duizenden sovjets ontbond; Sjachrai was voorstander van een veel omzichtiger benadering van de lokale en regionale leiders.

In Moskou is vandaag de uitzonderingstoestand opgeheven, die van kracht is geweest sinds de machtsstrijd tussen president Jeltsin en het parlement begin deze maand op geweld uitliep. De autoriteiten in Moskou hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt door vele duizenden illegalen - vooral afkomstig uit de Kaukasische republieken - de stad uit te zetten. In sommige kringen is dat beleid als racistisch veroordeeld, maar opiniepeilingen wijzen uit dat de meeste Moskovieten achter die "schoonmaakactie' staan. Volgens de peilingen zouden zelfs velen een verlenging van de uitzonderingstoestand toejuichen: het nachtelijk uitgaansverbod houdt naar hun mening criminelen van de straat en geeft de Moskoviet een gevoel van veiligheid. (Reuter, AP, AFP)