Geïnspireerde Daly bezorgt VS golfzege

ST ANDREWS, 18 OKT. De eerste ontmoeting van de oude dame en het wilde ding verliep vlekkeloos. De golfbaan van het Schotse St. Andrews, bekend als de eerbiedwaardige "Old Lady', kreeg na afloop van de finale van de Dunhill-Cup voor landenteams zelfs een compliment van John "wild thing' Daly, lid van het winnende Amerikaanse drietal. “Ik ben niet zo gevoelig voor tradities, maar alle dingen die mijn collega's me hadden verteld hadden over de baan klopten. Het was prachtig”, zei Daly.

Daly, Fred Couples en Payne Stewart hebben gisteren, drie weken na de Amerikaanse zege in de Ryder-Cup, voor een nieuwe overwinning gezorgd. De Amerikanen versloegen in de finale Engeland met 2-1, na in de halve eindstrijd Zweden met dezelfde cijfers te hebben uitgeschakeld.

De opstelling van Daly naast Stewart en Couples had verbazing gewekt. De gezette speler staat 89ste op de wereldranglijst en maakte vorige maand geen deel uit van het Amerikaanse twaalftal dat op The Belfry bij Birmingham met succes de Ryder Cup verdedigde tegen Europa. “Om op St.Andrews een kans te hebben moesten we lange slagen maken. Daar lagen onze kansen”, legde teamcaptain Payne Stewart uit.

Zijn tactiek bleek volledig te kloppen. Stewart, de minste longhitter, verloor zijn twee partijen op de finaledag. Couples en Daly - de man met onbetwist de verste afslag van alle profspelers - bleken met hun kracht telkens weer goede uitgangsposities te verwerven en lieten daarnaast ook in het subtielere werk op de greens fraai spel zien. Tegen Zweden versloegen zij Forsbrand en Haerggman, tegen Engeland wonnen ze van Nick Faldo, de teleurstellende nummer één van de wereld, en Peter Baker.

Daly haalde met de ijswind in zijn rug achteloos afstanden van driehonderd meter, soms zelfs met een sigaret tussen de lippen. “Ik moest wel hard slaan”, mompelde de inwoner van Florida tussen de partijen door, “Maar ik kreeg het maar niet warm.” Hij dwong, vooral in de finale, bewondering af. Buiten de golflinks gedroeg hij zich als een hork. Zuiver Engels bleek hij niet te verstaan, Couples moest steeds als tolk fungeren. Tevreden was Daly vooral omdat hij vanaf elke positie op de oudste golfbaan ter wereld de reclame kon zien van een net geopend Amerikaans hamburgerrestaurant. Gisteren verorberde hij tussen de halve en hele finale twee hamburgers en een zak patat.

In de halve eindstrijd had Engeland gewonnen van Ierland. De Verenigde Staten leek lange tijd op een nederlaag af te stevenen tegen Zweden. In de beslissende partij stond de Zweed Anders Forsbrand tot aan de beruchte zeventiende hole een slag voor. Maar de zeventiende van St. Andrews is niet voor niets een van de moeilijkste holes van de wereld. Met een afslag over het Old Course Hotel heen en een smalle green, die wordt "bewaakt' door een potbunker, een kreek (Swilcan Burn) en het leverancierspad. Forsbrand sloeg zijn tweede slag in de kreek en eindigde de hole met een zes. Couples gaf die voorsprong op de relatief gemakkelijke achttiende hole niet meer uit handen.

In de finale won de ongeslagen Mark James voor Engeland eenvoudig van Stewart, maar ook Couples, die zijn beste vorm toonde sinds hij begin vorig jaar drie toernooien op rij had gewonnen, behield zijn honderd procent score. Hij evenaarde het toernooirecord met min-15 over vijf rondgangen. Nick Faldo verloor met 68-69 en bromde na afloop over de lengte van zijn slagen. Voer voor de wintertraining: “Ik kwam steeds dertig meter te kort.”

Verantwoordelijk voor de eindzege was vervolgens John Daly. Hij trof de loepzuiver spelende Engelsman Peter Baker. Maar Daly vertoonde een consistentie die hij dit seizoen slechts zelden had laten zien, en zeker niet deze zomer op de Dutch Open in Noordwijk. Twee birdies, de rest par. Baker had drie slagen meer nodig. Het was voor Daly een mooie afsluiting van een slecht jaar, dat hij begon bij de Anonymus Alcoholics. In 1991 won hij het PGA Championship, een van de vier majors, maar sindsdien won hij geen grote toernooien meer.

In de negen jaar dat er om de Dunhill Cup is gespeeld, had de Verenigde Staten pas eenmaal gewonnen. In 1989 met Mark Calcavecchia, Tom Kite en Curtis Strange. Volgend jaar spelen er wederom zestien landen om de Cup. Twaalf landen worden geplaatst door hun posities op de wereldranglijst en vier andere landen krijgen een wild card. Het kwalificatietoernooi in Taiwan, waar Nederland dit jaar de plaatsing op één slag miste, wordt afgeschaft wegens de hoge kosten. Nederland is volgend jaar kandidaat voor een wild card, mits een representatieve en gemotiveerde ploeg wordt opgesteld.

Een "klein' land dat volgend jaar zeker wordt uitgenodigd is Paraguay, waar slechts drie professionals vandaan komen en minder dan 100 golfers een handicap van minder dan 18 hebben. Maar Paraguay won deze week verrassend van gerenommeerde landen als Schotland en Wales en verloor alleen van de Verenigde Staten, een land met twintig miljoen golfers. (ANP, AP, Reuter)