Geen toename "klassieke ontvoeringen'

AMSTERDAM, 18 OKT. Bij de onderhandelingen over het losgeld voor de vorige week dinsdagnacht ontvoerde vrouw van een onbekende Amsterdamse zakenman is de politie steeds op de achtergrond gebleven. Haar echtgenoot heeft verscheidene malen telefonisch contact gehad met de ontvoerders. Het politie-onderzoek werd geleid vanuit het "commandocentrum' in het hoofdbureau. Daarin was voortdurend politieleiding en justitie aanwezig. De politie wil geen mededelingen doen over het bedrag dat uiteindelijk is betaald in ruil voor de vrijlating van de vrouw.

De ontvoering werd tot zondag geheim gehouden om de veiligheid van de vrouw niet in gevaar te brengen. Verslaggevers die de zaak op het spoor waren gekomen, werd dringend verzocht de gegevens niet te publiceren. De vrouw, haar echtgenoot en familie worden op dit moment begeleid door hulpverleners. Volgens de politie gaat het nu "redelijk goed' met de vrouw.

Volgens een woordvoerder van de Amsterdamse politie is er geen sprake van een toename van "klassieke ontvoeringen' waarbij rijke of bekende Nederlanders worden ontvoerd. Wel zijn er de laatste maanden vijf ontvoeringen in "de criminele sfeer' geweest. Meestal handelde het om zakelijke conflicten binnen het criminele milieu en worden deze ontvoeringen snel opgelost, aldus de politiewoordvoerder.

Op het ministerie van justitie wordt het aantal ontvoeringen niet statistisch bijgehouden. Ook bij het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van justitie wordt momenteel geen onderzoek naar ontvoeringen gedaan. Ondanks het geringe aantal binnen, baart het verschijnsel ontvoeringen de politie wel degelijk zorgen, gezien de grote personele inzet die de "afhandeling' van een dergelijk delict vereist.

Wanneer binnen het criminele milieu een ontvoering plaats vindt wordt dikwijls geweld toegepast om de tegenpartij onder druk te zetten. Begin van dit jaar werden in verband met ontvoeringen in de Randstad tien Serviërs en een Nederlander gearresteerd. De arrestaties werden alle in Amsterdam gedaan. Vier van de ex-Joegoslaven werden ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij ontvoeringen in en om Den Haag.

Volgens de politie in Amsterdam en Den Haag probeerden de ex-Joegoslaven zich op uiterst gewelddadige wijze een positie binnen de prostitutiewereld te verwerven. Bij zes huiszoekingen in Amsterdam werden een riotgun, een pistoolmitrailleur, een revolver, een handgranaat en enkele doosjes munitie gevonden. In 1991 werden bij een inval van de Amsterdamse politie in de Jordaan twee geblindeerde bestelbusjes gevonden, waarin faciliteiten waren aangebracht om mensen te ketenen.

Criminelen die uit het voormalige Joegoslavië komen worden vaak geassocieerd met een excessief gebruik van geweld. Eind april van dit jaar werd de Servische winnaar van de World Press Photo 1993, Bojan Stojanovic, door onbekenden in Amsterdam ontvoerd en bijna vermoord.

Stojanovic werd door twee mannen opgewacht in het portiek van het huis waar hij logeerde. Onder bedreiging van een pistool werd hij gedwongen in een auto te stappen. De ontvoerders reden met de journalist naar de Mauritskade. Daar probeerden ze hem te wurgen met een stuk staaldraad. De 23-jarige Stojanovic wist aan zijn moordenaars te ontkomen door in de gracht te duiken.

Ook wanneer zakelijke conflicten buiten het criminele circuit spelen worden soms mensen "meegenomen' om het uit te praten. Zo werd in februari een man uit Santpoort (gemeente Velsen) korte tijd ontvoerd. Hij werd door de politie in IJmuiden bevrijd waarbij twee verdachten werden aangehouden.

De man werd in zijn auto rond negen uur 's ochtends in Santpoort-Noord klemgereden door een wit bestelbusje. Hij werd daarna door vier mannen op straat gemolesteerd. Twee van hen ontvoerden hem vervolgens in zijn eigen auto. Omstanders waarschuwden hierop de politie. Na een grootscheepse zoekactie door de politie werden de personenauto met inzittenden door een surveillanceauto klemgereden in IJmuiden.

Bij "criminele ontvoeringen' eindigt het politie-optreden niet zelden met de arrestatie van alle betrokkenen. Met een inval in een woning in de Amsterdamse Bijlmermeer bevrijdde een arrestatieteam van de Amsterdamse politie in februari van dit jaar nog een 30-jarig slachtoffer van een ontvoering. Vijf mensen werden gearresteerd.