Felle reactie D66 na negatieve uitlatingen van Hirsch Ballin

DEN HAAG, 18 OKT. D66 heeft fel gereageerd op de uitlating van minister Hirsch Ballin (justitie) dat hij geen voorstander is van opname van D66 in een volgende coalitie. Hirsch Ballin liet dit afgelopen zaterdag blijken in een vraaggesprek met de Volkskrant. D66 zou volgens Hirsch Ballin niet doordrongen zijn van de noodzaak van een krachtiger criminaliteitsbestrijding.

In het verleden hebben D66 en minister Hirsch Ballin ook regelmatig conflicten gehad in de Tweede Kamer. Toen ging het over de criminaliteitsbestrijding en het vreemdelingenrecht, nu spitst de ruzie zich toe op de persoon van de minister zelf.

“Het is vals van Hirsch Ballin om te zeggen dat wij tegen extra criminaliteitsbestrijding zijn”, reageert D66-woordvoerder J. Kohnstamm. “We trekken daar juist extra geld voor uit in ons verkiezingsprogramma, meer dan het CDA. Hirsch Ballin heeft criminaliteitsbestrijding echter steeds verward met het stapje voor stapje beknotten van de rechten van verdachten met het adagium: Het doel heiligt de middelen. Daar zijn wij tegen. Op een essentieel terrein verschillen we essentieel van mening met de minister. Iedereen die de afgelopen jaren het leven op het Binnenhof heeft gevolgd, weet dat.”

Eergisteren leek Kohnstamm op een persoonlijke blokkade van Hirsch Ballin aan te sturen, mocht D66 betrokken raken bij de volgende kabinetsformatie. Op de TROS-radio haalde Kohnstamm fel uit naar de minister. “Als hij ons niet graag wil dan wij hem ook niet. (...) Hij is een perfect jurist maar we zien niet uit naar de continuering van zijn beleid”, aldus Kohnstamm zaterdag.

Hij wees er ook op dat Hirsch Ballin moties van D66 voor uitbreiding van het aantal politie-agenten naast zich heeft neergelegd. Bovendien zou niet Hirsch Ballin maar diens voorganger, Korthals Altes (VVD), de criminaliteit hoog op de politieke agenda hebben gezet. “Ere wie ere toekomt”, aldus Kohnstamm voor de TROS.

Vanmorgen zei het Kamerlid echter: “In de valkuil van blokkades wilde ik niet vallen. Hirsch Ballin blijft het knapste jongetje van de klas. Zijn beleid is kabinetsbeleid. Wij hebben nog nooit iemand gevetood en dat zullen we ook nu niet doen.”

Minister Hirsch Ballin die zelf ooit kort lid is geweest van D66, heeft meerdere keren laten blijken in een volgend kabinet graag op de post van Justitie terug te keren.