Euro Disney ontslaat 950 personeelsleden

PARIJS, 18 OKT. Euro Disney heeft vanochtend het ontslag aangekondigd van 950 werknemers, bijna negen procent van het personeelbestand van 11.000 mensen. Het ontslag is een gevolg van de snel oplopende verliezen.

In de periode van april tot en met juni 1993 bedroegen de verliezen ruim 167 miljoen gulden. De piek in de zomermaanden bracht niet de opleving in de resultaten die Euro Disney had verwacht. In de eerste negen maanden van dit jaar liep het totale verlies van het pretpark op tot 1,5 miljard frank (480 miljoen gulden).

De strategie en de financiën van Euro Disney worden in samenwerking met de Amerikaanse Walt Disney Corporation - voor 49 procent eigenaar van het pretpark - momenteel aan een diepgaand onderzoek onderworpen. Het ontslag van de 950 werknemers is een eerste aanzet om Euro Disney in de zwarte cijfers te krijgen.

Als belangrijkste oorzaak van de teleurstellende resultaten worden de tegenvallende bezoekersaantallen gezien. Ze hebben sinds de opening van het pretpark, achttien maanden geleden, nimmer aan de prognoses voldaan.

Veel kritiek kreeg het park daarnaast van bezoekers die zich ergerden aan de hoge toegangsprijzen en lange wachttijden bij de diverse attracties. Vorige week maakte het bedrijf bekend zijn toegangsprijzen tot 33 procent te verlagen.

De kritiek op het hoge prijsniveau in het park te Marne la Vallée geldt niet alleen de toegangskaartjes, maar richt zich ook op consumpties en overnachtingen. Aan consumpties en souvenirs wordt in het park nauwelijks geld uitgegeven. De bezettingsgraad in de hotels laat te wensen over.

Wegens de tegenvallende inkomsten heeft Euro Disney de voorbereidingen voor de uitvoering van een tweede fase van het project met minimaal een jaar uitgesteld. Dat plan voorziet in de bouw van een filmstudio en van een tweede amusementspark naast het bestaande.

De grootste domper op de magie van Mickey Mouse zetten de Fransen zelf. Zij komen lang niet in de verwachte aantallen opdagen. Slechts 29 procent van het bezoek blijkt Frans, minder dan het gecombineerde aantal Britten en Duitsers. Euro Disney geeft toe dat er wat dat betreft sprake van een misrekening is. Als concessie aan de Franse bezoekers wordt tegenwoordig wijn bij de lunch geserveerd. Aanvankelijk was de verkoop van alcohol verboden in Euro Disney.