Duitsland wil zijn troepen uit Somalië terugtrekken

BONN, 18 OKT. Duitsland wil zijn contingent van 1700 VN-soldaten in Somalië volgend jaar april terugtrekken. Dit heeft minister van defensie Volker Rühe (CDU) gisteren in een vraaggesprek voor de televisie gezegd. Rühe kondigde aan dat volgende maand al de eerste 400 à 500 man naar Duitsland zullen worden teruggehaald.

Rühe wil zijn plan morgen bespreken met zijn Europese collega's op een NAVO-vergadering in de badplaats Travemünde (ten noorden van Lübeck, aan de Oostzee). De Duitse VN-eenheid in Somalië werd alleen ingezet voor humanitair werk en logistieke steun voor eenheden uit andere VN-staten, niet voor gewapende acties om de vrede te bewaren of te herstellen. De logistieke steun was vooral bestemd voor een VN-contingent uit India, dat echter kleiner uitvalt dat oorspronkelijk werd aangekondigd. Daardoor is er voor de Duitsers ook minder te doen, aldus Rühe, die ontkende dat Amerikaanse plannen om de VS-troepen voor 31 maart uit Somalië terug te trekken iets met zijn besluit te maken hebben.

Het plan van Rühe is opvallend, omdat hij een versnelde terugtrekking van het Duitse VN-contingent begin vorige week nog van de hand wees. Sindsdien werd Duitsland echter opgeschrikt door de eerste

De minister zei nu dat het verstandig is dat de Verenigde Naties hun acties in Somalië willen heroverwegen, nadat die “in de straten van Mogadishu zijn doodgelopen”. Hij beklemtoonde dat het Duitse contingent, dat rondom de provincieplaats Belet Huen is gelegerd, zich tot haar vertrek nog sterker op humanitaire hulp zal richten “om een vloeiende overgang naar ontwikkelingshulp mogelijk te maken”.

De oppositiepartij SPD heeft opnieuw de onmiddellijke terugtrekking van de hele Duitse eenheid geëist. De SPD heeft vanaf het begin geprotesteerd tegen de inzet van Duitse troepen buiten het NAVO-verdragsgebied, omdat zij dit in strijd achtte met de Duitse grondwet. Het Duitse Hooggerechtshof verwierp echter een klacht van de SPD over deze kwestie. De SPD voert nu aan dat ontwikkelingswerk niet door Duitse militairen hoeft te worden verricht. In Duitsland is opnieuw een debat losgebarsten over de inzet van Duitse militairen na de dood vorige week van een Duitse VN-militair in Cambodja.

Niet bekend