Duisenberg: vestig monetair instituut voorlopig in Bazel

FRANKFURT, 18 OKT. Mocht voor het einde van dit jaar geen overeenstemming bestaan over de toekomstige vestigingsplaats van de Europese Centrale Bank (ECB), dan zal het Europese Monetaire Instituut (EMI), de voorloper van de centrale bank, met ingang van 1 januari 1994 voorlopig in Bazel worden gehuisvest.

Dr. W. Duisenberg, president van De Nederlandsche Bank en voorzitter van het comité van centrale-bankpresidenten in de EG, heeft dit zondag gezegd in een interview voor de Duitse radio.

Bazsel is als compromis naar voren geschoven omdat daar de hoofdzetel is gevestigd van de Bank voor Internationale Betalingen (BIS), de toezichthouder op het monetaire verkeer binnen de Europese Gemeenschap.

De (tijdelijke) keuze voor Bazel is bedoeld om de Europese Monetaire eenwording geen vertraging te laten oplopen. Op 1 januari volgend jaar begint de tweede fase van de monetaire eenwording; dan moeten ook de werkzaamheden van het EMI een aanvang nemen.

Het EMI krijgt volgens Duisenberg slechts een beperkt mandaat. Het instituut zal worden geleid door een bestuur bestaande uit de twaalf presidenten van de Europese centrale banken plus een nog te benoemen onafhankelijke voorzitter.

De president van De Nederlandsche Bank gaat er overigens nog steeds vanuit dat tijdens het Europese topoverleg op 29 oktober een akkoord zal worden bereikt over de vestigingsplaats van de ECB. Duisenberg acht de kans groot dat er nog voor die datum door middel van telefonisch overleg knopen kunnen worden doorgehakt. De top is echter noodzakelijk om het akkoord te bekrachtigen.

Duitse politici, onder wie minister Klaus Kinkel van buitenlandse zaken, eisten dit weekeinde opnieuw dat de ECB in Franfurt zal worden gevestigd. “Er is geen plaats meer voor "als' en "maar'. Wil er sprake zijn van monetaire stabiliteit in Europa, dan is Frankfurt het enige alternatief”, aldus Kinkel. De andere twee kandidaten zijn Amsterdam en Londen. Duisenberg herhaalde zondag nog eens dat Amsterdam in zijn ogen de voorkeur geniet.

De kans dat de bank daadwerkelijk in Nederland komt, lijkt overigens gering. De Duitse krant Die Welt meldde zaterdag dat negen van de twaalf EG-landen Duitsland prefereren. Alleen Nederland en Luxemburg zouden een andere lokatie wensen. Groot-Brittannië houdt voorlopig vast aan Londen. Frankrijk kiest voor Duitsland, maar niet voor Frankfurt, omdat daar ook de Bundesbank is gevestigd. (DPA/AFP)