De tijdloze neutraliteit van een actualiteitenrubriek

Bij Veronica hebben ze zich er al bij neergelegd. “Veronica wordt een beetje TROS”, zo erkende voorzitter Van der Reijden enige tijd geleden. EO-voorzitter ds. A. van der Veer moest zaterdag op de EO-familiedag echter de achterban sussen: “We blijven gewoon onze gang gaan”. Waarna uit achttienduizend gerustgestelde kelen het “Samen in de naam van Jezus, heffen wij een loflied aan” klonk.

De zenderkleuring op het tweede net begint vorm te krijgen. TROS, Veronica en EO zijn sinds twee weken samen op weg in een gezamenlijk actualiteitenblok tussen zes en zeven: 2 Vandaag. Een dagelijkse quiz op TV2 kwam eerder niet van de grond, omdat de EO bezwaren koesterde tegen al te opzichtig materialisme en eisen stelde aan de bijbelse signatuur van de quizmaster. Een aerobics-programma lukte weer wel, na zeer moeizame onderhandelingen. Want de workout-pakjes moesten iets te raden overlaten, zo meende men in het evangelistische kamp, en sommige heupbewegingen zouden kijkers maar op verkeerde gedachten brengen.

Op het wat minder frivole terrein van het nieuws kan men elkaar wat gemakkelijker vinden. 2 Vandaag heeft een eigen redactieruimte, een eigen budget, een eigen decor en een gezamenlijke redactie, gerecruteerd uit EO Tijdsein, Tros Aktua en Veronica Nieuwslijn. Om de slag met de andere netten aan te kunnen, is het programma ingeklemd tussen trekkers als het NOS-Journaal, een NOSsportjournaal en een uitgebreid weerbericht. In principe zou er een publiek moeten zijn voor dit nieuwsblok: kijkers die te oud zijn voor Sesamstraat, te intelligent voor The Bold en The Beautiful en te serieus voor Lingo.

Na twee weken 2 Vandaag lijkt het erop dat geen van de omroepen een stempel heeft weten te drukken op het magazine. Het programma heeft de tijdloze neutraliteit die "Van Gewest tot Gewest' kenmerkt.

De onderwerpen tenderen naar het vederlichte; items over de dino-rage, pleegkinderen, beroepsgokkers of hasjroken op school. Dat is ook geen onverstandige keus voor dit vroege tijdstip.

Toch moet er flink gepraat zijn binnen het trojka van eindredacteuren, dat collectief verantwoordelijk is voor 2 Vandaag. Sommige onderwerpen lijken namelijk haast gekozen om te bewijzen dat men problemen niet uit de weg gaat. Een item over de dino-rage zou bijvoorbeeld controverses kunnen veroorzaken, want zijn dinosaurussen niet een uitvinding van evolutionisten en heeft in werkelijkheid de Heer bij de schepping niet fossielen in de aarde geplant om de gelovigen op de proef te stellen? Of de geslachtziekte Chlamydia, waarbij opvallend genoeg plaatjes te zien zijn van vrijende mannen uit de landelijke Aids-campagne. Het woord condoom blijft anderzijds weer ongenoemd. Of een item over de reli-trend. Jongerenkenners en Frank Govers menen dat het kruis voor jongeren slechts een “aardig bijoux” is dat “uitstekend verkoopt”, maar aan het eind zegt een priester het spijtig te vinden als de crucifix wordt “misbruikt voor geldelijk gewin”. Iedereen tevreden.

De EO-Veronica-TROS redactie blijkt tot dusver in staat te zijn een aardige, maar wat bleke nieuwsrubriek te produceren. 2 Vandaag is niet de stem van wakker Nederland, niet Gods woord en zeker niet jong en wild, maar toch best verteerbaar met een bord op schoot. Maar het is de vraag of drie zo verschillende bloedgroepen ooit iets zullen produceren dat boven de middenmaat uitsteekt.

2 Vandaag, tussen 18.00 en 19.00u., van maandag t/m zaterdag.

    • Coen van Zwol