De Goey-Willem II 2-0 in de Rotterdamse Kuip

ROTTERDAM, 18 OKT. Feyenoord had gisteren van middenmoter Willem II moeten verliezen, maar is deze week toch niet kansloos tegen Porto en Ajax. Want de Nederlandse kampioen heeft Ed de Goey in het doel staan. De 26-jarige keeper houdt elke week wel een paar ogenschijnlijk onhoudbare ballen tegen. “Hij is niet beter geworden, maar constanter. Hij is nu gewoon constant in topvorm”, zegt Feyenoords keeperstrainer Pim Doesburg, zelf achtvoudig international.

Willem II-trainer Jan Reker haalde er gisteren zelfs een interland van ruim 37 jaar geleden bij om De Goey te complimenteren met zijn spel. “Toen stond er in de kranten "België-Van der Hart 0-1'. Vandaag was het "De Goey-Willem II 2-0'.” Collega Van Hanegem met een brede grijns: “We hebben na afloop ook alleen maar De Goey gefeliciteerd. En Pim.”

De kritische Doesburg heeft in elke keepersbespreking na een wedstrijd aanmerkingen op Ed de Goey. Het kan volgens hem altijd beter. Na Willem II hield de trainer bij wijze van hoge uitzondering zijn mond. “Hoe kan ik nou kritiek op hem hebben als de andere Feyenoorders zo slecht speelden? Ed stak er deze keer heel ver bovenuit.”

Zelfs de kritische Doesburg gaf gisteren enthousiast toe van De Goey te hebben genoten. Hij zag de doelman onder meer een kopbal van Van Arum uit zijn doel stompen en toen dezelfde speler op drie meter van het doel de bal intikte ranselde De Goey 'm met een soort tijgersprong uit zijn kooi. Doesburg: “Zo'n goede reflex is uniek voor iemand met zijn lengte.”

De Goey heeft ook het optimale geluk van een topkeeper. Tegen Willem II werd hij na rust een keer gepasseerd door Stewart, maar toen kwam Refos zijn keeper te hulp. En afgelopen woensdag schoten de Engelsen buiten bereik van De Goey twee keer op de paal. “Elke topspeler heeft geluk”, aldus Doesburg. Helemaal onverklaarbaar is dat volgens de ex-international niet. “Je moet als speler heel scherp spelen om iemand als De Goey te verslaan. Dan moet je bijna wel op de lat of op de paal schieten.”

Doesburg kent de keeper De Goey beter dan wie ook. Hij traint hem ook bij het Nederlands elftal. “Hij is gewillig, luistert goed en leert snel.” Volgens Doesburg zocht Feyenoord drie jaar geleden in eerste instantie “een degelijke keeper”. De keuze viel op De Goey van Sparta. Hij had de zware opgave het "meubelstuk' Hiele te vervangen. Toch leek De Goey nooit een nieuweling in De Kuip. Vervolgens kon de volgende stap, het Nederlands elftal, sneller dan verwacht worden gezet. Dat kwam vooral door “ongelukjes van anderen”, aldus Doesburg. Hij doelt op het bedanken van Van Breukelen en de blunders van Menzo.

De Goey keepte op 16 december van het vorig jaar zijn eerste interland, in Istanboel tegen Turkije. Hij staat nu op zeven duels voor Oranje en kan op een zeer hoog aantal uitkomen. PSV'er Hans van Breukelen is momenteel de Nederlandse keeper met de meeste interlands, 73. Hij maakte op 24-jarige leeftijd zijn debuut. De Goey was 25.

Van Breukelen staat te boek als een absolute topkeeper. Toch heeft hij een behoorlijke serie blunders achter zijn naam. Iedereen in het voetbal weet die zo op te noemen. Opmerkelijk genoeg hebben bij De Goey zich dergelijke dieptepunten nog niet voorgedaan. “Maar bij Ed kan je ook op zo'n moment wachten. Elke keeper krijgt er mee te maken”, aldus Doesburg. “We moeten alleen zorgen dat het zo lang mogelijk uitblijft.”

De Goey kende zijn mindere momenten, maar die hadden geen vergaande gevolgen. Tijdens zijn Oranje-debuut liep hij een keer helemaal verkeerd uit, maar de Turk Orhan verzuimde er van te profiteren. Bij Feyenoord reageerde De Goey vorig seizoen een paar wedstrijden achtereen aarzelend op hoge voorzetten. Dat leverde toen tegentreffers op tegen RKC en Luzern. De Goey is niet bang voor De Blunder. Hij is nuchter. “Hoe gekker ik ben, hoe rustiger hij wordt”, aldus Doesburg, zelf vroeger een zenuwpees in het doel.

Van keepers wordt beweerd dat ze een beetje gek zijn. Daarom vallen ze ook buiten het veld op. Van Breukelen, Hiele, Schrijvers en Jongbloed zijn daar voorbeelden van. De Goey valt echter alleen op door zijn onopvallendheid. Hij is nooit te betrappen op een opmerkelijke uitspraak en bedient zich veelvuldig van zijn stopwoorden “lekker” en “zeker weten”. De Gouwenaar: “Ik ben een binnenvetter.”

Bij Feyenoord trekt hij met niemand echt op. Na de wedstrijden neemt hij meestal de achterdeur van de kleedkamergang. Niemand doet daar moeilijk over. De Goey weet zelf wat het beste voor hem is. “Ik ben niet iemand die rare dingen doet.” Doesburg bestrijdt echter dat De Goey als keeper geen uitstraling zou hebben. “Zelfs als hij geen ballen krijgt, maakt hij op mij op het veld een hele zekere indruk. Zo van: bij mij krijg je er toch geen eentje in!”

Het laat De Goey, in de vijf thuiswedstrijden van dit seizoen nog ongeslagen, zeker niet koud als hij complimenten krijgt of wordt toegezongen. Dat gebeurde gisteren natuurlijk veelvuldig. Het 'Oe A Ed de Goey', zijn eigen leuze, galmde door het stadion. Bij concurrent PSV maakten ze er ooit een persiflage op, 'Oh A Ed Konijn'. Maar dat wordt tegenwoordig niet meer gezongen, want echte toppers behoren niet uitgescholden te worden, óók niet door de vijand.

    • Hans Klippus