De geheimzinnigheid rond èchte rijken blijft

ROTTERDAM, 18 OKT. De nieuwsgierigheid is groot, maar wordt zelden bevredigd. In Nederland is vragen naar andersmans inkomen nog altijd indiscreet. Naar de verdiensten van de buurman wordt gegist en op het werk zit het salarisstrookje van de collega helaas in een witte envelop met de tekst "vertrouwelijk'. Ook rondom de salarissen van bekende Nederlanders hangt een waas van geheimzinnigheid.

De Jaargids Geld 1993/1994 wil afrekenen met die geheimzinningheid. De gids heeft diverse beroepen in Nederland op alfabetische volgorde gerangschikt met daarachter de bruto jaarsalarissen die een werknemer op een bepaalde leeftijd verdient. En ook de groten van Nederland ontbreken niet.

De coach van Ajax strijkt 250.000 gulden op. Dat is nog altijd 50.000 gulden minder dan zijn collega bij PSV. De fractievoorzitter van het CDA verdient 139.690 gulden, koningin Beatrix doet het voor 1.135.000 gulden. Een fotomodel rekent een dagtarief dat schommelt tussen de 600 en 1.250 gulden, maar krijgt een fikse toeslag indien het model met de billen bloot gaat.

Voor een overgroot deel van de Nederlanders zijn deze bedragen onbereikbaar. Een 24-jarige bejaardenverzorgster verdient 26.500 gulden en een tuinman van 31 jaar 35.850 gulden. Een 37-jarige automonteur is goed voor 42.600 gulden bruto per jaar. In het overzicht scoort de alleenstaande van 23 jaar met een bijstandsuitkering het laagst. Hij ontvangt 15.595 gulden.

De echte rijken zijn te vinden in het bedrijfsleven, in de diverse raden van bestuur. De bestuursleden van Koninklijke Olie boeren het best; zij ontvangen ieder een bruto jaarsalaris van 2,4 miljoen gulden. De collega's van Ahold nemen een goede tweede plaats in (2,2 miljoen). De bestuurders van Polygram staan met 1,8 miljoen op een derde plaats, terwijl Elsevier, ING en Unilever gezamenlijk op de vierde plaats staan (1,6 miljoen).

Maar vooral bij de berekening van deze bruto jaarsalarissen moeten de nodige voorbehoudens worden gemaakt. De redactie van de Jaargids Geld 1993/1994 heeft de bedragen genomen die volgens de jaarstukken aan de raad van bestuur zijn uitgekeerd en deze vervolgens door het aantal leden van de raad gedeeld. Maar in het bedrag kunnen pensioenverplichtingen zijn opgenomen, of de "gouden handdruk' die totale salarispost omhoog stuwt. Ook kan een voorzitter van de raad van bestuur aanmerkelijk meer verdienen dan de overige leden. Zo blijven de inkomens van de èchte rijken toch nog met geheimzinnigheid omgeven.