Campomanes met ingehouden woede bij hervatting match

JAKARTA, 18 OKT. Drie weken na hun laatste partij in Amsterdam hebben Jan Timman en Anatoli Karpov met een kalme remise de draad van hun match om het FIDE-wereldkampioenschap weer opgepakt in Jakarta. De Russische oud-wereldkampioen had met zwart niet al te veel problemen en tilde zijn voorsprong naar een comfortabele 7,5-5,5.

Nauwelijks tien dagen waren er verstreken, sinds het moment dat Florencio Campomanes Jakarta uit zijn hoed toverde als het konijn dat in minder dan geen tijd een halve match om het wereldkampioenschap op poten wilde zetten, en het daadwerkelijke startsein van de dertiende partij. Ondanks dit opmerkelijke wereldrecord, dat de organisatie met verve liet noteren, kon niet worden voorkomen dat de eerste partij in een plezierig rommelige sfeer van start ging.

Op de eerste rij zat FIDE-president Campomanes met opgekropte boosheid te kijken hoe op het allerlaatste moment de scheidsrechtertafel in orde gemaakt werd en Timman, vlak voor zijn klok werd ingedrukt, uiteindelijk de stoel kreeg die hij echt gevraagd had. Weinige tellen later gaf de Filippijn briesend en blazend uiting aan zijn ongenoegen toen een ongelukkige zonder enige opzet het gedempte zaallicht in een lichtzee veranderde. Gelukkig bleef hem de vraag bespaard waarmee de Franse scheidsrechter Christian Bernard als een volleerde Monsieur Hulot Timmans secondant Piket in de zaal opzocht. Voor de verbaasde Piket zat er niets anders op dan Bernard op de hoogte te brengen dat Karpov inderdaad een Nederlands vlaggetje naast zich had staan en Timman een Russisch en dat omwisselen geen slecht idee zou zijn.

Maar dat alles doet er niets aan af dat de Indonesische organisatoren in tien dagen een ware krachttoer hebben verricht. De reddende engel die Campomanes in één van zijn moeilijkste uren te hulp schoot was Mohammed Hasan, hier beter bekend als "Bob' Hasan, een puissant rijke sportbestuurder die zijn gefluisterde miljard in de houthandel verdiende. Bob Hasan is niet alleen president van de Indonesische schaakbond, maar werd onlangs ook gekozen in het hoogste bestuursorgaan van het IOC. Met de olympische ringen glanzend op zijn jasje vertelde de goede vriend van Samaranch, de IOC-president die immers ook van schaken houdt, een Engelse cameraploeg over zijn reddingsactie.

Wie wat betaalt is vooralsnog onduidelijk, maar er bestaat weinig twijfel over dat Hasan de speelzaal in het immense Hilton Convention Center voor zijn rekening neemt. Vanaf woensdag zijn de spelers te gast in zijn eigen kantoorgebouw, omdat de speelzaal waarnaar men later weer terugkeert, voor die periode al geboekt was.

Of Hasan in uiterste nood ook het prijzengeld zal aanvullen weet niemand. Campomanes zegt nog steeds op jacht te zijn naar sponsors om te voorkomen dat de FIDE al haar reserves moet aantasten. De tweehonderdduizend Zwitserse Franken die zij inmiddels uitbetaald hebben zijn afkomstig van de borg die Los Angeles ooit stortte voor een WK-match die nooit plaatsvond. De PCA van Kasparov heeft inmiddels laten doorschemeren te willen onderzoeken of dit geld niet bevroren kan worden. De wilde bond meent dat de WK-match waarvoor die borg ooit gestort werd, er een met Kasparov zou zijn. Het lijkt er niet op dat zo'n procedure kans van slagen heeft, maar het klinkt toch benauwd voor de geplaagde wereldschaakbond.

Er zal nog veel geld moeten rollen bij deze Karpov-Timman match, zoals de toeschouwers inmiddels ook weten. De ongeveer tweehonderd liefhebbers die op de eerste partij van de tweede matchhelft afkwamen mochten voor dat genoegen dertig gulden de man betalen.

Wit: Timman; zwart: Karpov

Dertiende matchpartij

1.Pg1-f3 Pg8-f6 2.g2-g3 d7-d5 3.Lf1-g2 c7-c6 4.0-0 Lc8-g4 5.b2-b3 Pb8-d7 6.Lc1-b2 e7-e6 7.c2-c4 Lf8-d6 8.d2-d3 0-0 9.Pb1-d2 Dd8-e7 10.Dd1-c2 e6-e5 11.h2-h3 Lg4xf3 12.Pd2xf3 Tf8-e8 13.e2-e3 Ld6-a3 14.Lb2xa3 De7xd6 15.c4xd5 Pf6xd5 16.Tf1-d1 a7-a5 17.d3-d4 e5-e4 18.Pf3-e5 Pd7xe5 Karpov vertelde na afloop dat hij veel tijd had gestoken in de verwikkelingen na 18...P7f6?! 19.Lxe4 Pxe4 20.Dxe4 Pc3 21.Df3 Pxd1 22.Dxf7+ Kh8, maar terecht had hij daar weinig vertrouwen in. 19.d4xe5 Te8xe5 20.Lg2xe4 Te5xe4! Nauwkeurig. Na 20...Pf6 21.Lg2! staat zwart ongemakkelijk. 21.Dc2xe4 Pd5-c3 22.De2-c2 Een sterk alternatief leek 22.Dh4 om de zevende rij en de zwakte van f7 te exploiteren. Zwart kan dan kiezen voor een passieve verdediging met 22...Tf8 of beter actief spelen met 22...h6 23.Td7 b5. Timman zelf dacht dat 22.De5 de aangewezen zet was, maar speelde 22.Dc2 omdat hij 'iets' gemist had. 22...Pc3xd1 23.Ta1xd1 Dd6-e7 24.Td1-d4 Ta8-d8 25.Dc2-e4 Hier had Timman in zijn vooruitberekening 25.Dc5?! gezien, maar na 25...Dxc5 26.Txd8+ heeft zwart ontnuchterend 26...Df8. 25...De7-f8 26.h3-h4 g7-g6 27.De4-e5 Remise.

    • Dirk Jan ten Geuzendam