Beurs Hongkong euforisch

De aandelenkoersen op de effectenbeurs van Hongkong hebben ook vandaag weer een aanmerkelijke koersstijging te zien gegeven. De graadmeter voor het koersenverloop in Hongkong, de Hang Seng index, steeg vandaag bij levendige handel naar een nog niet eerder bereikt niveau van 9.053,98, en sloot de dag op 9.031,13. Daarmee kwam het gemiddelde, met 267,15 punten, niet minder dan 3,05 procent boven het vorige slot uit.

Beurs 80 procent omhoog.

De aandelenkoersen zijn sinds begin december 1992 - af en toe onderbroken door een kortstondige terugval - vrijwel continu naar hogere noteringen opgelopen. Begin december stond het Hang Seng koersgemiddelde op ongeveer 5.000. Sinds december 1992 hebben de aandelenkoersen tot dusver een waardestijging te zien gegeven van ruim 80 procent. Verder terug, eind 1990, bedroeg de Hang Seng nog ongeveer 3.000.

De euforische stemming die op dit moment op de Hongkongse beurs heerst, is vooral te danken aan de sinds kort gewijzigde opstelling van een aantal beleggingsinstituten, zoals pensioenfondsen, beleggingsfondsen en verzekeringsmaatschappijen die de geografische zwaartepunten in hun beleggingsbeleid hebben verlegd. Amerikaanse instituten.

Enkele grote Amerikaanse institutionele beleggers zijn de afgelopen weken overstag gegaan met hun tot dan nogal terughoudende interesse voor de economie van de Britse kroonkolonie. Ze beseffen nu dat de beurs van Hongkong een medium bij uitstek is om te beleggen in het ontluikende China. Hongkongse bedrijven hebben bovendien een hoge mate van kennis over het zakendoen met de Chinezen.

Nu deze instituten onlangs hebben besloten om hun (geringe) belang bij de economie in die regio aanzienlijk te verhogen (tot 15 à 25 procent van hun totale buitenlandse belangen), blijken plotseling veel meer beleggers als schapen over de dam te komen, waarschijnlijk bevreesd dat zij anders achterblijven. De afgelopen maand is het Hang Seng koersgemiddelde als gevolg van deze toegenomen Amerikaanse belangstelling met ongeveer 1000 punten opgelopen, zo taxeren marktdeskundigen. Vooral de financiële waarden, vastgoedmaatschappijen en handelsondernemingen bleken de favorieten te zijn van kooplustige beleggers Politieke toekomst.

De mate van politieke vrijheid die de burgers van Hongkong zal worden gegund na de machtsoverdracht aan China in 1979 is tijdens de afgelopen maanden een voortdurende bron van twist geweest tussen de gouverneur van Hongkong Patten en diens Chinese opponenten. Patten wil zijn onderdanen meer vrijheden toekennen dan de Chinese autoriteiten lief is. Nadat in de achterliggende maanden al verscheidene liberale voorstellen van Patten de orthodoxe Chinese denkwijze geweld aandeden, waarna de Chinezen zich soms met dreigementen en doorgaans in scherpe bewoordingen afkeerden van voorgestelde liberaliseringen, zijn er nu aanwijzingen dat in de in Peking dezer dagen opnieuw gestarte besprekingen enige toenadering is ontstaan.

Voorzichtigheid geboden.

In alle opwinding over de formidabele koersstijgingen, vooral die van de afgelopen maand, houden de voorzichtiger beleggers hun hoofd koel en maken zij gebruik van de buitenlandse kooplust om hun belangen te verminderen. Dit omdat zij niet kunnen geloven dat, afgezien van normale marktoverwegingen, de onderhandelingen met de Chinese machthebbers zonder verdere onaangenaamheden (voor de beursstemming en dus voor het koersenniveau) tot een goed einde zullen komen.