Belegerde Angolese stad krijgt voedselhulp

LUANDA, 18 OKT. Een vliegtuig van de Verenigde Naties heeft zaterdag twaalf ton voedsel overgevlogen naar de Angolese stad Cuito, die sinds negen maanden wordt belegerd door de verzetsbeweging UNITA. Het voedseltransport was het eerste sinds het beleg begon. Hulpverleners schatten dat in Cuito dagelijks veertig tot vijftig mensen omkomen door honger, ziekte of geweld.

De VN hadden ook voor zondag voedseltransporten op het programma staan, maar deze werden opgeschort wegens "onenigheid met UNITA'. Volgens de VN-gezant voor Angola, Alioune Blondin Beye, houdt UNITA zich niet aan de afspraak om buitenlanders uit Cuito te laten vertrekken in ruil voor voedselhulp. In de stad bevindt zich een onbekend aantal buitenlanders, voornamelijk Portugezen. Het transportvliegtuig dat zaterdag naar Cuito vloog zou een aantal van hen meenemen, maar het keerde leeg terug. Zelfs een medewerkster van het transport zou niet zijn toegestaan Cuito weer te verlaten.

De hulpverleners die in Cuito zijn geweest noemen de toestand in de stad “apocalyptisch”. “De straten zijn verlaten omdat mensen hun huizen niet uit durven en tussen het puin liggen overal wapens”, aldus directeur Philippe Borel van het Wereldvoedselprogramma (WFP) in Angola. In de rivier drijven lijken, terwijl het rivierwater noodgedwongen wordt gedronken door de bewoners. Een schoolgebouw doet dienst als ziekenhuis en hierin liggen 1.300 gewonden opeengepakt, van wie velen op een landmijn zijn gelopen. Amputaties worden uitgevoerd zonder verdoving en bij veel slachtoffers heeft gangreen ingezet. Het "ziekenhuis' beschikt niet over elektriciteit, stromend water en medicijnen. Oorspronkelijk telde Cuito 160.000 inwoners. Zowel UNITA als de Angolese regering schatten dat tijdens het beleg circa 30.000 mensen zijn omgekomen.

Volgens Borel zijn vooral burgers slachtoffer van het beleg. “Soldaten uit beide kampen zijn goed doorvoed, maar de burgerbevolking sterft van de honger”. UNITA houdt de stad nog steeds omsingeld en heeft het westelijk deel in handen. Regeringstroepen controleren het oostelijk deel, het centrum en het vliegveld. Volgens journalisten in Angola houdt UNITA de evacuatie van buitenlanders tegen omdat niet voldaan wordt aan zijn eis voedsel op te mogen halen van het vliegveld. (Reuter, AFP)