Barok-koopjes

Voor de tweede keer is de collectieve kortingactie van de cd-industrie gewijd aan barokmuziek. Bij het plaatje Aangenaam barok van ƒ 9.95 krijgt men tot het eind van dit jaar 25 waardebonnen, voor kortingen tot 20 gulden per cd, tot februari 1994.

De muzikale kwaliteit van de aanbiedingen is vaak opmerkelijk. Grote namen ontbreken niet. Yo-Yo Ma speelt de celloconcerten van Haydn. Elly Ameling zingt aria's uit Bachcantates, begeleid door o.a. hoboïst Han de Vries.

Er zijn drie bijzondere dubbel cd-produkties: de Brandenburgse concerten van Bach in de uitstekende uitvoering uit 1988 van The Academy of Ancient Music o.l.v. Hogwood, het oratorium Samson van Händel door Concertus Musicus Wien o.l.v. Harnoncourt met een uitstekende bezetting (o.a. Roberta Alexander en Jochen Kowalski) en Die Jahreszeiten van Haydn in een geanimeerde vertolking o.l.v. Gardiner.

Naast veel Vivaldi, Torelli, Boccherini, Tartini, Pergolesi, Galuppi, Scarlattti en Roncalli is er ook veel Duits maar weinig Frans: alleen wat Rameau bij luitist Fernandez en wat Couperin bij gitarist Williams.

Ouderwets mooie zondagochtendmuziek wordt gespeeld door I Musici, I solisti Veneti met violist Uto Ughi en fluitist James Galway en door het Orpheus Chamber Orchestra. Sterk contrasterend daarmee zijn luit- en mandolineconcerten van Vivaldi door Il Giardino Armonico: erg ruig en ritmisch gespeeld en zó dynamisch dat het lijkt alsof steeds aan de volumeknop wordt gedraaid. En Ab Koster laat horen hoe mooi de moeilijk bespeelbare antieke natuurhoorn klinkt.

"Authentieke' uitvoeringen zijn er van Purcell door het Collegium Vocale van Philip Herreweghe, missen van Haydn door The English Concert o.l.v. Trevor Pinnock, en Vivaldi-concerten door The Academy van Hogwood.

Veel authentieke Nederlandse ensembles zijn er: Les Eléments Amsterdam met muziek van Telemann; Bob van Asperen en Melante Amsterdam spelen klavierconcerten van Bach buitengewoon licht en gevoelig; vioolsonates van Biber, Schmelzer en Walther worden uitstekend gespeeld door voliste Lucy van Dael met cellist Wouter Möller en klavecinist Bob van Asperen.

Een ontdekking, hoewel geen echte barokmuziek, is de cd met de klarinetconcerten van de Fin Bernhard Henrik Crusell, een tijdgenoot van Beethoven. Zijn muziek herinnert soms duidelijk aan klarinet- en hobomuziek van Mozart maar heeft toch ook een vroeg 19de eeuws karakter. De uitvoering door Anthony Pay en het Orchestra of the Age of Enlightenment is erg overtuigend.

    • Kasper Jansen