Toch boek over Reve ondanks protest

AMSTERDAM, 16 OKT. De Amsterdamse uitgever C.J. Aarts zal het boek "Gerard' uitgeven, ondanks de grote bezwaren die de schrijver Gerard Reve er tegen heeft. Aarts zou het "onthullende' boek van publicist Theodor Holman uitgeven in samenwerking met Thomas Rap. Die uitgever heeft zich inmiddels teruggetrokken. “We willen zo'n boek niet in oorlog maken,” zegt woordvoerder Jaap Scholten.

Niet bekend

Duidelijk is wel dat het na december zal zijn, de maand waarin Reve zijn zeventigste verjaardag viert. Holman publiceerde bij Aarts in 1991 het boek "Karel', ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van Reve's broer Karel van het Reve.

Aanleiding voor de "oorlog' was de manier waarop Rap "Gerard' aankondigde in zijn najaarscatalogus. De uitgever beloofde een boek vol "pikante details' (“Is het waar dat Gerard zelfmoord wilde plegen?”) over het leven van Gerard Reve. Bij monde van zijn partner en zaakwaarnemer Joop Schafthuizen sprak Reve zijn veto uit.

Schafthuizen desgevraagd: “Het was gewoon walgelijk zoals het in die folder geformuleerd stond. Leugenachtige Story-troep. Dus toen heb ik met Rap gebeld en gezegd dat het niet doorging.” Het conflict heeft ook een financiële kant. Reve was bereid voor het boek "unieke' foto's af te staan. De vergoeding die de auteur daar voor vroeg, kon Rap niet betalen, aldus Jaap Scholten.

Op dit moment loopt "Gerard' als feuilleton in het weekblad De Groene Amsterdammer. Volgens C.J. Aarts zal het uiteindelijke boek daar "op lijken'. Schafthuizen zegt het feuilleton te volgen. Tot nu toe ziet hij geen reden om tot actie over te gaan.

Schafthuizen: “Ik wil er geen drama van maken. Maar er staan wel veel onwaarheden in. Ik heb het idee dat meneer Holman de deur platloopt bij Gerards Geleerde Broer (Karel, red.) voor informatie. Die vertelt hem allerlei studentikoze mystificaties en Holman schrijft dat allemaal op.”