Start Roda is Vitesse fataal

KERKRADE, 16 OKT. Vitesse is de aansluiting met de top van de eredivisie kwijtgeraakt door twee uitstapjes naar Limburg. Negen dagen na de nederlaag tegen VVV gingen de Arnhemmers gisteravond in Kerkrade onderuit tegen Roda JC: 2-1. En passant verloren ze daardoor de derde plaats aan het team van trainer Huub Stevens.

Roda had tegen Vitesse een superstart. Na tien minuten was de stand 2-0. Het eerste doelpunt was van Van Galen, die een door doelman Van der Gouw slecht weggewerkte hoekschop met links inknalde. Even later bewees Babangida zijn snelheid. Hij achterhaalde een passje van Huiberts, dat voor de meeste aanvallers in de eredivisie te hard zou zijn geweest precies voor de achterlijn. Hofstede kopte de voorzet tegen de lat, maar joeg de bal daarop in het net. Het was zijn achtste treffer van het seizoen, waarmee hij Ajacied Litmanen evenaarde.

Babangida was voor rust de opvallendste speler bij Roda. De kleine Nigeriaan maakte zijn rentree na een sleutelbeenbreuk, die hij vijf weken geleden had opgelopen tegen Go Ahead Eagles, bij een botsing met landgenoot Rufai. Zijn snelheid was linksachter Vermeulen veel te machtig. Misschien was Vermeulen wel opgelucht, toen hij in de 24ste minuut het veld met een blessure kon verlaten.

Na rust viel Roda ver terug. Babangida was moe of kansloos tegen Laamers, Vitesse vocht terug. Gillhaus scoorde tegen met het hoofd na een vrije trap van Laamers. Net als voor Hofstede was het het achtste doelpunt voor de zeventiende speler van Oranje. Met enig geluk hield Roda de voorsprong vast, waardoor in vijf thuisduels pas een punt verspeeld is.

*De KNVB heeft de wedstrijd Sparta - PSV uit de derde ronde van de KNVB-beker verschoven naar donderdagavond 11 november. Een dag eerder wordt in stadion De Kuip het bekerduel tussen Exceslior en Feyenoord gespeeld. De bekerwedstrijd Holland - FC Twente is vastgesteld op zondag 14 november. De competitiewedstrijd Willem II - NAC werd van zaterdag 23 naar zondag 24 oktober verschoven.