Sculley definitief weg bij Apple

NEW YORK, 16 OKT. Het Amerikaanse computerconcern Apple, dat gisteren een forse daling van de kwartaalwinst bekendmaakte, heeft het definitieve vertrek aangekondigd van haar topman John Sculley. De 54 jarige Sculley, die tien jaar geleden bij Apple in dienst trad, leidde het concern naar recordomzetten maar zag tegelijkertijd de winst steeds verder afnemen. Zijn vertrek was al eerder aangekondigd maar is nu definitief. Dat Sculley in twee fases vertrekt, voedt het hardnekkige gerucht dat zijn afscheid gedwongen is.

Apple maakte gisteren bekend dat het concern over het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar, dat eindigde op 24 september, een winst van 2,7 miljoen dollar heeft geboekt bij een recordomzet van 2,14 miljard dollar. Vergeleken met hetzelfde kwartaal in het vorige boekjaar vallen de cijfers tegen. De kwartaalwinst bedroeg vorig jaar nog 97,6 miljoen bij een omzet van 1,77 miljard dollar. De omzet in het boekjaar 1992/93 steeg in totaal met 13 procent tot 7,98 miljard dollar. De winst kwam uit op 86,8 miljoen dollar. Ook dat betekende een forse teruggang: vorig jaar was die winst nog 530 miljoen dollar.

Desondanks mag de bescheiden winst van gisteren worden uitgelegd als een duidelijk pluspunt voor de nieuwe Apple-topman Michael Spindler (50) die Sculley een paar maanden geleden al opvolgde. De cijfers over het vierde kwartaal bieden hoop vergeleken met die van het voorgaande kwartaal. Het Californische computerbedrijf behaalde over het derde kwartaal van dit jaar zulke teleurstellende resultaten dat een reorganisatie noodzakelijk was. Apple kondigde in juli aan dat circa 15 procent van het personeel, ofwel 2.500 man, moet afvloeien.

Een maand voor die reorganisatie had Spindler het roer overgenomen van Sculley, die nog wel chairman of the board bleef. Spindler had al twee jaar de dagelijkse leiding bij Apple maar had het uiteindelijk niet voor het zeggen. De uitvoerende macht lag tot deze zomer bij Sculley die zich de afgelopen twee jaar onder meer bezighield met de ontwikkeling van de Newton - de computer in zakformaat die onder andere handschriften kan herkennen. Spindler heeft in korte tijd de kwartaalomzet naar een absoluut record voor Apple gebracht. Hij heeft ervoor gekozen door omzetstijging in elk geval marktaandeel te behouden. Daarvoor waren in de afgelopen zes maanden maar liefst vijf prijsverlagingen voor de Macintosh nodig.

Sculley heeft ondanks zijn succes bij Apple een paar keer de boot gemist. Het bedrijf aarzelde toen het de Macintosh de industrie-standaard kon maken, het was laat met een notebook (draagbare PC) en de met veel tam-tam aangekondigde Newton lijdt aan kinderziekten. De golf van prijsverlagingen in de computerindustrie heeft Apple te laat gevolgd. Sculley's functie als chairman of the board wordt overgenomen door oudgediende Mike Markkula (51), een van de oprichters van Apple en eerder voorzitter van 1977 tot 1981. De financiële topman Joseph Graziano krijgt een zetel in de raad van bestuur.

    • Lucas Ligtenberg