SCHOKKENDE FOTO

De voorpaginafoto van Oleg Klimov (NRC Handelsblad van 8 oktober) toont, volgens het bijschrift, Abchazische militairen die "het ervan nemen'.

Een onbenullig bijschrift, dat het lot van de huilende vrouw links op de foto negeert. Zij neemt het er niet van, zij zal waarschijnlijk worden genomen door de militairen zodra die genoeg plezier hebben gemaakt op de piano en behoefte krijgen aan een andere vorm van ontspanning. Hun middel daarvoor, een vrouw, hebben ze al klaargezet.

Het is een schokkende en wrede foto, die ik liever niet had gezien. Dat ik hem door de keuze van de redactie wel moet zien, had ik beter kunnen verdragen als uit het bijschrift was gebleken dat de aanwezigheid van de vrouw is opgemerkt en dat zij als slachtoffer.

Mannen die omkomen in de strijd zijn voor de redactie wel slachtoffer, (zoals het bijschrift bij de op pagina 5 geplaatste foto in dezelfde krant verduidelijkt), de in de veroverde steden achterblijvende vrouwen kennelijk niet, al heb ik zelden zo'n veelzeggende foto gezien als deze.

Naschrift redactie

Niet bekend

    • A. Jorritsma-Gelderblom