Ronald Koeman niet geschorst tegen de Polen

ROTTERDAM, 16 OKT. Ronald Koeman, die afgelopen woensdag in de interland tegen Engeland een gele kaart kreeg nadat hij de doorgebroken David Platt omver trok, mag op 17 november toch meespelen in de wedstrijd Polen-Nederland, het laatste kwalificatieduel van Oranje voor het WK van volgend jaar in de Verenigde Staten. Een woordvoerster van de wereldvoetbalbond FIFA heeft dat gisteren bevestigd.

Koeman kreeg tegen Engeland zijn derde gele kaart in deze WK-cyclus. Na zijn tweede "geel' (tegen Turkije) volgde volgens de FIFA-reglementen een schorsing van één duel, waardoor de verdediger van FC Barcelona de thuiswedstrijd tegen San Marino moest missen. De derde gele kaart heeft geen directe consequenties. Krijgt Koeman nòg een keer geel, voor de vierde keer, dan wordt hij opnieuw voor één ontmoeting uitgesloten. Volgens de KNVB zijn de regels van de Europese voetbalunie (UEFA) en die van FIFA woensdagavond met elkaar verward. Daardoor ontstond het misverstand.

Zijn trainer Johan Cruijff verklaarde vanuit Barcelona dat Ronald Koeman “geluk had dat hij niet de rode kaart kreeg wegens zijn overtreding op Platt. Op de belangrijke momenten was zijn klasse echter doorslaggevend. Ronald is een geboren winnaar.”

Johan Cruijff blijft gereserveerd in zijn uitlatingen over het Nederlands elftal. Ook nu kwalificatie voor de wereldtitelstrijd nabij is. “Op dit moment liggen mijn belangen bij Barcelona.”

In de toonaangevende Catalaanse dagbladen ging Cruijff desondanks kort in op het succes van Oranje. Uiteraard plaatste hij enkele kanttekeningen. “Het spel van Nederland was niet goed. Eerder slecht. Dat is echter niet van belang. Het ging om het resultaat. Daarover moeten we zeer tevreden zijn. Feit is dat we nog een punt van kwalificatie af zijn.”

Over de eindronde wil Cruijff nog niet praten. In principe is hij de chef in Amerika, al is er van een definitief contract nog geen sprake. Daarom wil hij over bijvoorbeeld de affaire Gullit niet al te veel zeggen. “Maar in het hypothetische geval dat ik bondscoach zou zijn en Gullit is beschikbaar en in vorm dan zou ik hem waarschijnlijk wel selecteren.”