Openlijk protest VS tegen relatie Duitsland, Iran

WASHINGTON, 16 OKT. In een ongebruikelijke stap hebben de Verenigde Staten gisteren publiekelijk bezwaar aangetekend tegen de Duitse politiek ten aanzien van Iran, met inbegrip van het bezoek aan Bonn van vorige week van de Iraanse minister voor geheime diensten, Ali Fallahiyan.

“We zijn bezorgd dat de Duitse dialoog met Iran, samen met uitgebreide handelsbanden en een gunstige financiële behandeling, Iran op de gedachte kan brengen dat het zijn relaties met het Westen kan verbeteren zonder zijn gedrag te veranderen”, aldus het State Department. Volgens The Wall Street Journal heeft Duitsland onder andere initiatieven om de Westerse handel met Iran te beperken, tegengewerkt. Tegelijk tekende de Britse minister van buitenlandse zaken, Douglas Hurd, voor de derde maal binnen één week bezwaar aan tegen de Duitse besprekingen met Fallahiyan. Volgens Londen gaat dat overleg, dat Bonn kennelijk had willen geheim houden maar waaraan de Iraniër publiciteit heeft gegeven, in tegen een EG-afspraak.

De Iraanse geheime diensten worden verantwoordelijk gesteld voor een reeks moordaanslagen op Iraanse opposanten in het buitenland, waaronder die op vier Iraanse Koerdenleiders in 1992 in Berlijn. Iran, dat op de Amerikaanse lijst van terroristische landen staat, wordt ook verdacht van een recente poging tot moord op de Noorse uitgever van de Britse schrijver Salman Rushdie, die door wijlen de Iraanse geestelijke leider imam Khomeiny ter dood is veroordeeld.

Bonn zelf wees gisteren alle kritiek op zijn Iran-politiek van de hand. Volgens een regeringswoordvoerder dienden de gesprekken met Fallahiyan “slechts humanitaire doeleinden”. Bonn zag geen reden dergelijke contacten niet voort te zetten. (Reuter, AP)