Foto: AMSTERDAM - Het Rokin in Amsterdam is ...

Foto: AMSTERDAM - Het Rokin in Amsterdam is opengebroken om verfraaid te worden met werk van de beeldhouwers Alexander Schabrack en Tom Postma.

De beeldhouwerken bestaan uit opgestapelde kegels, bollen, eieren en kubussen. De beeldhouwers namen eerder de Amsterdamse Nieuwmarkt onder handen. Zij ontwierpen voor dit plein ruim twee meter hoge lantaarnmonumenten en sloten het marktplein af met zeegroen hekwerk. Na de Nieuwmarkt plaatsten zij beeldhouwwerken op het Damrak - zich onder andere beroepend op de vormen in het werk van Brancusi, Jean Arp, Carel Visser en Oskar Schlemmer. De gedaantewisseling van het Rokin heeft inmiddels tot veel protesten geleid van vooral winkeliers, die vrezen voor achteruitgang van de buurt zoals zij die waarnemen op het Damrak. Op aandrang van met name kunsthandelaar J. Vecht kregen de kunstwerken op het Rokin niet de opvallende aquakleur van de kunst op het Damrak. Ze worden in plaats daarvan koperkleurig. De werkzaamheden op het Rokin moeten gereed zijn voor de intocht van Sinterklaas volgende maand. (Foto Willem Middelkoop)