Expositie over Haasse Letterkundig museum

DEN HAAG, 16 OKT. Het Nederlands Letterkundig Museum in Den Haag wijdt van 23 oktober tot en met 23 april een tentoonstelling aan Hella Haasse. Ze werd dit jaar 75.

De tentoonstelling heet “Ik maak kenbaar wat bestond. Leven en werk van Hella S. Haasse”. Haar gehele oeuvre komt aan bod: haar werk over Nederlands-Indië, haar historische werk, de andere romans en haar essays, poëzie en toneelwerk.

Bij de tentoonstelling verschijnt het 35ste schrijversprentenboek van Querido. Het bevat verschillende essays over Hella Haasse van onder anderen Doeschka Meijsing en Kees Snoek.

Op de tentoonstelling zijn archiefstukken en ander bronnenmateriaal voor haar hiastorische romans zoals "De heren van de thee' te zien. Verder zijn er de boeken en de vertalingen, foto's, schilderijen en een video met een interview met de schrijfster.

Haasse, die de toneelschool doorliep, beleefde een korte loopbaan op de planken. Ook daarvoor is aandacht in het Letterkundig Museum. Het schrijven voor toneel ging haar echter beter af en ze produceerde diverse toneelstukken, zoals “Geen bacchanalen”. Ze schreef ooit ook voor het gezelschap van cabaretier Wim Sonneveld.

Het werk van Haasse staat volop in de belangstelling. Haar recente Indische roman “De heren van de thee” kreeg veel waardering en voor volgend jaar zal Haasse haar derde boekenweekgeschenk schrijven. Ook door de verfilming van haar eerste boekenweekgeschenk “Oeroeg” (1948) kwam Haasse onlangs in het nieuws, al begint de film eigenlijk waar haar boek ophoudt.