Europa wacht record aantal faillissementen

FRANKURT, 16 OKT. Ondernemend Europa wacht een rampzalig jaar. Het aantal faillissementen en schuldenregelingen in de dertien belangrijkste industrielanden in Europa zal een recordhoogte bereiken. De verwachting is dat 230.000 bedrijven het loodje zullen leggen of zich genoodzaakt zien uitstel van betaling aan te vragen.

Het cijfer van 230.000 faillissementen en surséances komt naar voren uit een onderzoek dat het kredietonderzoeksbureau Dun & Bradstreet Schimmelpfeng heeft uitgevoerd op basis van halfjaarcijfers.

Het aantal faillissementen en surséances ligt daarmee 11,7 procent hoger dan vorig jaar. Directe oorzaak van de stijging is de aanhoudende economische recessie in Europa.

Het aantal faillissementen en surséances steeg het sterkst in Spanje (140 procent hoger dan vorig jaar) en Oostenrijk (56 procent stijging). In absolute aantallen echter gaf Frankrijk de sterkste stijging te zien: 66.000 meer dan vorig jaar. Daarmee stoot Frankrijk Groot-Brittannië van de eerste plaats, dat volgt met 63.150 faillissementen. Groot-Brittannië gaf relatief gezien de kleinste stijging ten opzichte van vorig jaar te zien: slechts 0,6 procent.

In Nederland steeg het percentage met 35,3 procent. In totaal gingen 6.480 ondernemingen bankroet.

Alleen in Zweden en Noorwegen daalde het aantal faillissementen en bedrijven dat uitstel van betaling vroeg, respectievelijk met 5,3 procent en 28,9 procent. (DPA, Reuter)